eur:
389.8
usd:
363.76
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Fordulóponthoz érkezhetett az iráni atomprogram évtizedes vitája

Valóban áttörés történt az iráni atomprogramról indult nemzetközi tárgyalásokon? Irán mérföldkőnek nevezte az ENSZ Biztonsági Tanács állandó tagjaival folytatott kazahsztáni megbeszélését. A többi atomhatalom enyhítené a Teheránnal szembeni szankciókat.

Fordulóponthoz érkezhetett Irán és a Nyugat egy évtizede tartó vitája az iráni atomprogramról - legalábbis erre utalt az iráni delegáció. Az Egyesült Államok és szövetségesei azzal vádolják Teheránt, hogy atomfegyvert akar kifejleszteni és ezért akarják korlátozni, hogy mit tehet és mit nem tehet atomlétesítményeiben. Irán azt mondja, hogy csak békés célokra használja a programot.

Ez a vita jellemezte az elmúlt egy évtizedben a felek viszonyát. A nyugat azt ismételgette: ha Irán csak energiát akar nyerni a hasadóanyagból, akkor egyezzen bele, hogy ne saját maga dúsítson uránt, azt megkaphatja külföldről is. Ezzel ugyanis nem jutna katonai célokra felhasználható nukleáris anyaghoz. Teherán viszont azt mondta: senkinek sincs joga megszabni, hogy milyen tevékenységet folytathat.

Hosszas csend után az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja és Németország képviselői végre tárgyalóasztalhoz tudták ültetni Iránt. Almaatyban, a kazah fővárosban azt javasolták az irániaknak, hogy enyhítenek a gazdaságukat sújtó nemzetközi szankciókon cserébe a további tárgyalásokért. Az olajexportra vonatkozó korlátozásokat ugyan nem oldanák fel, de könnyítenék az iráni arany- és nemesfém-kereskedelemre kivetett szankciókat.

"Ez egy fordulópont, ez a találkozó mérföldkő lesz" - mondta Ali Akbar Szalehi iráni külügyminiszter. Szaíd Dzsalili főtárgyaló kissé visszafogottabb hangnemben nyilatkozott, de azt mondta: Teherán viszonozhatja a külföld pozitív lépéseit.

Irán tárgyalópartnerei már korántsem nyilatkoztak ilyen bizakodóan a találkozóról - Catherine Ashton az EU külügyi főnöke arra utalt, hogy az irániak térfelén van a labda és, hogy reméli: értékelik az amerikaiak, európaiak, oroszok és kínaiak gesztusát. Egy amerikai illetékes mindössze "hasznosnak" nevezte találkozót.

Sok vitás kérdés továbbra is rendezésre vár: az amerikaiak például azt akarják, hogy Irán ne dúsítson 20 százalékosnál jobb szintre uránt - innentől számít az anyag katonai célokra használható hasadóanyagnak. Teherán azonban azt mondja: ezt csak akkor mérlegelné, ha feloldanák az összes szigorú szankciót ellene. A nyugatiak emellett az iráni atomtelepek még szigorúbb ellenőrzését akarják - Irán korábban igyekezett fékezni és megtéveszteni a nemzetközi atomellenőröket.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×