eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Erdő Péter is részt vett XVI. Benedek búcsúztatásán

Erdő Péter bíboros, prímás is részt vett azon a csütörtöki rendezvényen, amelynek keretében a leköszönő XVI. Benedek pápa elbúcsúzott a bíborosi kollégiumtól a VIII. Kelemen pápáról elnevezett vatikáni Sala Clementina-teremben - mondta Mohos Gábor, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) titkára a testület tavaszi ülése után tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.

Mohos Gábor kitért arra, hogy XVI. Benedektől csütörtök este 8 órakor veszi át a bíborosok testülete az egyház irányításának feladatait, illetve ez a plénum készíti elő a következő pápa megválasztását. Hozzátette: a bíborosi kollégiumot annak dékánja hívja össze.

Az MKPK titkára megjegyezte: a vatikáni hivatalok vezetői - akik túlnyomórészt bíborosok - a pápai trón megüresedésekor automatikusan elveszítik megbízatásukat, a hivatalokat ekkor a helyettes vezetők irányítják, és addig nem hoznak nagy horderejű döntéseket, amíg nincs új pápa.

Kiemelte, hogy a pápaválasztást szabályozó rendelet alapján a széküresedést követő 15. és 20. nap között kell elkezdenie a konklávénak a működését, ugyanakkor ezt XVI. Benedek pápa néhány napja módosította, ennek értelmében ha az összes, pápaválasztásra jogosult bíboros Rómában van, akkor a bíborosi kollégium saját döntése alapján hamarabb is megkezdődhet a pápaválasztás.

XVI. Benedek pápa csütörtök délután Castel Gandolfóban a palota belső udvarára nyíló ablakból köszönti majd a város lakosait, este nyolc órakor pedig lemond.

Csütörtök este Magyarország számos településén tartanak hálaadó szentmisét XVI. Benedek mintegy nyolcéves pápai szolgálatáért, a hívők együtt imádkoznak majd a katolikus egyházért, a pápaválasztásra készülő bíborosokért és Róma majdani új püspökéért is.

Az eddigi információk szerint Ternyák Csaba érsek az egri bazilikában, Bábel Balázs érsek a kalocsai Szent József-templomban, Spányi Antal püspök a székesfehérvári székesegyházban mutat be szentmisét. A pécsi székesegyházban szentmise és virrasztás keretében fejezik ki hálájukat a hívők a leköszönő XVI. Benedek pápai szolgálatáért. Hálaadást tartanak a veszprémi Szent Mihály-bazilikában és a szombathelyi székesegyházban is.

Erdő Péter Magyarország egyetlen, pápaválasztói joggal rendelkező bíborosa. Paskai László bíboros, nyugalmazott esztergom-budapesti érsek 2007-ben betöltötte 80. életévét, ezzel elveszítette pápaválasztó jogát, vagyis konklávén már nem vehet részt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×