eur:
388.63
usd:
360.98
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Nem sokat ér Obama akciója

Úgy tűnik, nincs túl sok foganatja Barack Obama lőfegyverellenes kampányának, ugyanis a hétvégén újabb fiatalkorú lett áldozat. Eközben bírálják a kongresszusi törvénytervezetet, mert több veszélyes puska mentesülne a majdani korlátozás alól.

Újabb híradás egy agyonlőtt fiatalról. A sors keserű fintora, hogy a 18 éves Janay McFarlane pár órával azután vesztette életét, hogy húga Chicagóban meghallgatta Obama elnököt, aki arról beszélt, hogy túl sok fiatal hal meg fegyveres erőszak miatt.

A lány apjával sétált az utcán a város északi részén, amikor lelőtték - a rendőrség nem tudott azonnal magyarázatot adni arra, hogy mi lehetett az indíték.

Mindeközben Washingtonban az aktivisták bírálják a törvényalkotókat, mert túl puhának tartják a tervezett új törvényt a veszélyes lőfegyverekről.

Az AP arra hívta fel a figyelmet, hogy a támadófegyvereket tiltó törvényjavaslat nem vonatkozna 2200 fegyverre, köztük arra a félautomata gépkarabélyra, amely hasonlít az FBI történetének legvéresebb lövöldözése során használt fegyverhez.

Az egyik a .223-as kaliberű Ruger Mini-14, amit betiltanának. A Szenátus elé került tervezet ugyanakkor mentesítené a tilalom alól a pusztítónak tartott fegyver másik változatát. A kettő között az a különbség, hogy a tiltásra javasolt gépkarabély válltámasztéka behajtható, míg a másik fegyver merev puskatussal rendelkezik.

"Ez vicc"- mondta John Hanlon FBI-ügynök, aki túlélte azt az 1986-os lövöldözést Miamiban, amelyben ilyen fegyvert használtak. Hanlont fejbe, kézen és ágyékon lőtték. Két társa meghalt, öten megsebesültek. "Nem tudom, mi a különbség a fegyver két változata között, és hogy így kinek védenék meg az életét" - mondta.

Barack Obama elnök sürgette a katonai fegyverekre emlékeztető "támadófegyverek" betiltását és a tárak kapacitásának korlátozását.

Egy januárban benyújtott törvényjavaslat 157 különböző, rendőri és katonai célokra gyártott fegyver birtoklását tiltaná be, a vadászatra és sportra tervezett puskákat - 2200 modellt - azonban mentesítene a korlátozás alól.

Egyes szakértők szerint mindez csak a törvényhozók hozzá nem értésére bizonyíték. "Ebben nincs logika" - mondta Greg Danas, egy ballisztikai labor elnöke. Bírálták az elképzelést a fegyvergyártók is, akik szerint ad hoc módon ragadtak ki a tilalmi listára szánt fegyvereket.

Az AP megjegyzi, hogy a fegyverek tilalmi listán való felsorolása politikai célokat szolgál. Ha egy modellre nem lehet ráhúzni a támadófegyver leírást, azt nem lehet betiltani. A politikusok így megúszhatják azt, hogy a fegyverüket féltő választók ne rájuk szavazzanak - a törvénytervezet szerint a tilalmi listára került, de korábban beszerzett fegyvereket nem lehetne elvenni gazdáiktól.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

Oroszország nukleáris gyakorlatot tart, több települést elfoglalt az orosz hadsereg - Híreink az ukrán frontról kedden

24 óra alatt két települést is elfoglalt az orosz hadsereg Ukrajnában, egyet a harkivi Kupjanszk mellett, egyet a donyecki Avgyijivkától nyugatra. Oroszország kormánya tegnap bejelentette, hogy gyakorlatot tartanak az orosz harcászati csapásmérő erők. Az Egyesült Államok felpörgette az ATACMS típusú nagy hatótávolságú rakéták gyártását, melyből várhatóan Ukrajna is nagy mennyiséggel kap majd. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×