eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

"Ezrekről beszéltek, milliók érkeztek" - szigorúbban ellenőriznék a britek a bevándorlókat

A brit kabinet szigorítaná a szociális juttatások feltételeit. A konzervatív-liberális kormánykoalíció így akadályozná meg, hogy a kontinensről csak a jóléti ellátások miatt érkezzenek uniós bevándorlók a szigetországba.

Szigorúan ellenőrizné London az uniós bevándorlókat, hogy kiderüljön, kik tartózkodnak valóban életvitelszerűen az országban, és kik jelentkeznek be csak azért, hogy részesüljenek a szociális ellátásokból. Egyebek közt azt vizsgálnák a hivatalok, hogy mennyit dolgoznak a bevándorlók, van-e és hány hónapra bérelt ingatlanjuk, vagyis összességében mennyi időt töltenek az országban.

A minden külföldit érintő változások várhatóan jövő év elejétől lépnek életbe, vagyis attól az időponttól, amikortól kezdve már a román és a bolgár polgárok is szabadon vállalhatnak munkát Nagy-Britanniában. A példátlan szigorítás miatt a kabinet komoly vitára számít az unióval - mondta Iain Duncan Smith munkaügyi miniszter a BBC televízió vasárnapi adásában. Hozzátette azonban, hogy elképzelésükkel nincsenek egyedül.

"Nem csak mi tervezünk ilyen lépéseket. Például a hollandok és a skandináv országok is a mi oldalunkon vannak, biztosan nagy harc lesz, de úgy gondoljuk, hogy szigorítanunk kell a feltételeket."

Aki dolgozni akar, azt továbbra is várjuk, hiszen a munkaerő szabad áramlása mindenki számára hordoz előnyöket - tette hozzá a miniszter, majd kritizálta a korábbi kabinetet, amiért 2004-ben jelentősen alulbecsülte a kelet-európai bevándorlók számát. Ezrekről beszéltek és milliók érkeztek - mondta Iain Duncan Smith, aki viszont a riporter kérdésére megbecsülni sem szerette volna a 2014-es nyitás után érkezők számát.

Nem a szociális ellátások igénybevételének megnehezítése az egyetlen londoni terv, a Guardian napilap a minap arról írt, a kabinet Romániában és Bulgáriában negatív reklámkampánnyal próbálja majd elvenni a potenciális útra kelők kedvét a brit munkavállalástól. Esik az eső, és alacsonyak a bérek - ilyen és ehhez hasonló szlogenekkel kampányolnának önmaguk ellen a britek Bukarestben, vagy Szófiában.

A MigrationWatch UK nevű, a bevándorlást ellenző szervezet évi 50 ezer román és bolgár bevándorlóval számol, s véleményük szerint öt év alatt legalább negyedmillióan próbálnak majd szerencsét Nagy-Britanniában.

A bolgár és román munkavállalók tömegeitől sokan tartanak Németországban is. A berlini munkaügyi minisztérium egy vasárnapi, a szociális ellátórendszer várható leterheltségéről szóló lapinterjúra reagálva jelezte, hogy alanyi jogon nem jár munkanélküli segély és szociális támogatás az újonnan érkezett uniós polgároknak. Ahhoz előtte dolgozniuk kell Németországban.

Az aggodalmakra válaszul Victor Ponta román kormányfő a Handelsblatt című üzleti lapnak nyilatkozva azt mondta, a munkaerőpiac 2014-es megnyitása után nem lesz kivándorlási hullám Romániából, mivel kevés a munkanélküli, és aki akart, az már elköltözött döntően Olaszországba vagy Spanyolországba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×