eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Sokkoló állítások szivárognak ki a Pistorius-ügyben

A dél-afrikai média szerint a rendőrség egy véres krikettütőt talált Oscar Pistorius paralimpikon lakásában. Pistorius ellen pénteken vádat emeltek - a rendőrség szerint meggyilkolta barátnőjét, Reeva Steenkamp modellt. A Dél-Afrikát és a világot is sokkoló esetről folyamatosan szivárognak ki az egymásnak ellentmondó állítások.

A sajtó szerint nevük elhallgatását kérő rendőrök kotyogták ki, bár a hatóság tagadja azt az állítást, hogy egy véres krikettütőt is felfedeztek Oscar Pistorius paralimpiai és olimpiai futó lakásában. Korábbi interjúiban Pistorius a riportereknek bevallotta, hogy fegyvereket tart otthon, mert tart a betörőktől, és az egyik újságíró egy baseball és egy krikettütőt is látott a hálószobájában.

A hazájában és máshol eddig hősnek tartott olimpiai futó családja ugyanakkor tartja magát ahhoz, hogy a 26 éves atléta betörőnek nézhette barátnőjét - akit négy lövés ért. Pistoriust "megbénítja a fájdalom" tették hozzá. Nagybátyja azt mondta: kategórikusan kizárják a szándékosságot, szerintük tragikus baleset történt.

Rendőrségi források azonban azt mondták a City Press újságnak, hogy Steenkamp fejét betörhették a krikettütővel.
Egy olyan változat is elhangzott, hogy a fiatal nő az ütővel próbálta megvédeni magát. Egy másik verzió a lövésekre koncentrált: eszerint a modellt csípőjén érhette az első lövés, még a hálószobában, ahonnan a fürdőszobába menekült. Itt további három lövés érte az ajtón keresztül. Az ajtót leszerelték és tárgyi bizonyítékként használják fel.

A lap nem várta meg a bírósági tárgyalást Pistorius elítélésével. Felvetette, hogy az atléta szteroidokat szedhetett és ez válthatott ki nála agresszív reakciót. "Pistorius ellen sziklaszilárd a vád" - írja a dél-afrikai lap.
Más jelentések szerint a pár veszekedett és a szomszédok kihívták a biztonsági őröket Pistorius házához - egy jelentés szerint már két órával a tragédia előtt. A rendőrség hivatalosan nem kommentálta a találgatásokat.

A Beeld című afrikaans nyelvű újság szerint Pistorius karjaiban vitte le a földszintre a fürdőszobából barátnőjét és megpróbálta mesterséges lélegeztetéssel életben tartani, a kiérkező mentősök azonban halottnak nyilvánították Steenkampot. Addigra már a futó felhívta apját és egy barátját, akinek állítása szerint azt mondta: "borzasztó baleset történt, lelőttem Reevát."

Pistorius ügyvédei kedden próbálják meg elérni, hogy védencük szabadlábon védekezhessen. Az eljáró bíró - a vádlott biztonságára hivatkozva - engedélyezte, hogy az előzetes letartóztatást egyelőre ne egy börtönben, hanem egy rendőrőrsön töltse.

Reeva Steenkampről közben napvilágra került egy video, amelyet nem sokkal halála előtt készítettek vele. Ebben furcsamód arról beszélt, hogy nemcsak az ember életútja fontos, hanem, ahogy távozik a világból. A video azonban javarészt arról a trópusi helyszínen felvett valóságshowról szólt, amely a modell utolsó médiaszereplése volt. Steenkampet a tervek szerint kedden hamvasztják.

Aktivisták és szakértők közben arról beszéltek, hogy az ügy rátereli a figyelmet a nők elleni erőszakra Dél-Afrikában. Egyes statisztikák szerint a szintén sok lőfegyvert tartó amerikaiakhoz képest Dél-Afrikában nagyságrendekkel több a nőkkel szembeni, végzetes kimenetelű erőszakos cselekmény.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×