eur:
389.05
usd:
363.49
bux:
68175.46
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Erős földrengés a Salamon-szigeteken

Nyolcas erősségű földrengés rázta meg szerdán a Csendes-óceán déli részén található Salamon-szigeteket. A kormány szóvivője szerint legalább négy, kórházi illetékesek szerint öt ember meghalt.

A földmozgás hatására keletkező szökőár megrongált mintegy 50 házat a szigetcsoport egyik tagján. A 30 ezer lakosú Salamon-szigetek kormányának szóvivője, Robert Iroga a BBC-nek azt mondta, hogy a földrengésben legalább négy ember meghalt. Helyi kórházi vezetők elsődleges adatai szerint viszont öten haltak meg, közöttük egy gyermek.

A közép-európai idő szerint hajnali negyed háromkor történt rengés fészke alig valamivel a földfelszín alatt, 5,8 kilométer mélyen volt, epicentruma pedig a szigetcsoporthoz tartozó Lata szigettől mintegy 60 kilométerre - közölte az amerikai földtani intézet (USGS).

A Csendes-óceáni Szökőárjelző Központ szökőárriadót rendelt el sok szigetországra vonatkozóan az óceán déli részén. A legmagasabb vízszintemelkedés a Salamon-szigetek egyik tagját, a Santa Cruz-szigetet érte el. A hullámok maximális magassága 1,5 méter volt. Új-Kaledóniában volt még jelentősebb vízszintemelkedés, maximálisan 55 centiméter. A szökőárriadót egy-két óra elteltével a Salamon-szigetek minden szigetére vonatkozóan lefújták.

Japán keleti partjainál később szintén cunamiriadót rendeltek el, mert 50 centiméteres szökőár várható. A figyelmeztetés mindenekelőtt Hokkaidótól Kjúsúig, valamint Okinava partjainál van érvényben - közölte a japán meteorológiai szolgálat egyik munkatársa. A lakosokat felszólították, hogy ne közelítsék meg a partokat.

Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×