eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Elfogadták az új alkotmányt Egyiptomban

Az egyiptomi szavazók 63,8 százaléknyi "igen" vokssal jóváhagyták az ország új alkotmányát - jelentette be kedden az országos választási bizottság. A hivatalos adatok szerint a jogosultak 32,9 százaléka vett részt a népszavazáson.

A bejelentéssel az iszlamisták által kidolgozott alaptörvény Egyiptom első alkotmánya lesz a múlt év elején kezdődött felkelés óta, amely közel harmincévi tekintélyuralmi kormányzás után elűzte hivatalából Hoszni Mubarak elnököt.

A baloldali és liberális ellenzék erőteljes kampányt folytatott az új alkotmány tervezete ellen, mondván, hogy az az iszlám jog uralmát teremti meg Egyiptomban, korlátozza a szabadságjogokat, a személyes szabadságot, a nők és a kisebbségek jogait. Az ellenzék egyébként vitatja a referendum eredményét is.

A kétfordulós szavazás idején több civil szervezet szabálytalanságokat és csalásokat panaszolt fel. Számir Abu el-Maati bíró, az országos választási bizottság elnöke tagadta azokat az állításokat, hogy a szavazásnál hiányzott a megfelelő ellenőrzés, közölte ugyanakkor, hogy a bizottsághoz érkeztek panaszok, és azokat mind kivizsgálták.

A hivatalos eredmények igen közel állnak az új alkotmányt támogató fő szervezet, a Muzulmán Testvériség korábban közölt nem hivatalos eredményeihez. Az alkotmány jóváhagyása után most két hónapon belül lebonyolíthatják az új parlamenti választásokat, s hivatalba léphet az új kormány.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×