eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

A kétoldalú kapcsolatok javítását várja Japán

A kétoldalú kapcsolatok javításához való pozitív hozzájárulását várja Japán új pekingi nagykövetétől a kínai külügyminisztérium - mondta Pekingben a külügyi szóvivő.

Hua Csun-jing hozzátette: Kína észlelte az új nagykövet, a várhatóan a héten a kínai fővárosba érkező Kitera Maszato legutóbbi nyilatkozatainak pozitív hangvételét. A diplomatát a minisztérium a kínai emberekkel való aktív kapcsolat ápolására bátorítja, mondván: Kitera ezáltal jobban megértheti és megértetheti Kínát. Hua megerősítette a japánul Szenkakunak, kínaiul Tiaojünek nevezett szigetcsoportok hovatartozása miatt hosszú hónapok óta húzódó japán-kínai ellentétben képviselt kínai álláspontot, miszerint Kína hajlandó tárgyalásos úton rendezni az ügyet, területi szuverenitásának védelmét illetően ugyanakkor továbbra is "tántoríthatatlan".

A karrierdiplomataként számon tartott, korábban kabinetfőtitkár-helyettesi posztot ellátó Kitera nagykövetté kinevezését illetően korábban a japán sajtóban úgy fogalmazott: legfőbb küldetésének a kétoldalú kapcsolatok javítását tartja, amely többek között a gazdasági együttműködés helyreállítását, a kooperáció kiszélesítését és a két ország közvéleményében tapasztalható ellentétes nézetek közelítését is jelenti.

A kínai-japán vitával kapcsolatban a Global Times pekingi napilap éles hangú hétfői szerkesztőségi cikkében egyenesen megtorlást és háborút emlegetett, a Kínai Társadalomtudományi Akadémia hétfőn kiadott tanulmányában pedig úgy fogalmazott: egy fegyveres konfliktus lehetősége "nem zárható ki". Ugyanakkor a legutóbbi sajtóértesülések szerint a korábban kemény hangon fogalmazó, decemberben megválasztott új japán miniszterelnök, Abe Sindzó visszafogottabb hangra váltott, s január elején egy diplomáciai küldöttséget kíván Kínába indítani a két ország közti kapcsolatok helyreállítása érdekében.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×