eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Susan Rice nem vállalja a külügyminiszteri posztot

Nem vállalja a külügyminiszteri tisztséget az új amerikai kormányban Susan Rice ENSZ-nagykövet.

A diplomata Barack Obama amerikai elnöknek csütörtökön írt levelében közölte: rendkívül megtisztelő számára, hogy az elnök fontolóra vette jelölését a külügyminiszteri posztra, és biztos abban, hogy képes is lenne hozzáértéssel ellátni a külügyminiszteri teendőket, ugyanakkor jelölése esetén a jóváhagyási eljárás bizonyosan "hosszú, bomlasztó és költséges lenne".

Barack Obama a minap azt mondta, hogy Susan Rice "nagyon alkalmas" a poszt betöltésére, de még nem döntötte el, hogy ki legyen a külügyminiszter. Az ENSZ-nagykövet szeptember óta politikai támadások célpontjává vált, miután napokkal az Egyesült Államok bengázi konzulátusa ellen elkövetett terrortámadás után azt állította, hogy az incidens voltaképpen egy elfajult spontán tiltakozás volt, amelyet egy Floridában forgatott iszlámellenes film provokált ki.

Rice alkalmasságával kapcsolatban bírálói az elmúlt hetekben több más kifogást is emeltek. A diplomata a 90-es években az Afrikáért felelős helyettes államtitkár volt külügyminisztériumban és a The Wall Street Journal szerint éppen ő okolható azért, hogy az Egyesült Államok nem avatkozott be az 1994-es ruandai mészárlás idején, hogy 1998-ban nem sikerült kibékítenie egymással Etiópiát és Eritreát és hogy ugyanabban az évben hagyta megdönteni Joseph Kabila kongói elnököt.

Miután Susan Rice visszalépett, nőttek John Kerry demokrata szenátornak, a szenátus külügyi bizottsága elnökének az esélyei a külügyminiszteri tisztség elfoglalására. Rice-szal ellentétben Kerry szenátusi jóváhagyása a külügyminiszteri poszton nem ütközne akadályokba.

Címlapról ajánljuk
Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Durva csapadékcsúcsok, szélsőséges időjárás: mielőbbi óvintézkedéseket sürgetnek

Egy frissen végzett kutatás szerint a válaszadók 37 százaléka a csatornázás segítségével egyszerűen megszabadulna az értékes esővíztől. Minden második városlakó pedig a betonfelületek csökkentését, illetve a víz tárolását, szikkasztását és hasznosítását tartja jó megoldásnak – mondta az InfoRádióban Feitel Balazs, az Ipsos Zrt. ügyvezető igazgatója.

Moszkva: a Steadfast Defender a hidegháborús gondolkodásmódhoz való végleges visszatérés

Moszkva szerint a hadgyakorlat annak bizonyítéka, hogy a NATO egy Oroszországgal szembeni esetleges fegyveres konfliktusra készül.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×