eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Túlzsúfoltak a belgiumi börtönök

Az Európa Tanács (ET) Kínzásellenes Bizottságának megállapítása szerint Belgium börtönei túlzsúfoltak, a belga hatóságok pedig nem képesek hatékonyan kezelni a helyzetet, ami miatt a büntetés-végrehajtási intézmények személyzete rendszeresen sztrájkkal tiltakozik.

Az ET küldöttsége idén áprilisban a belgiumi börtönállapotok romlásáról szóló értesülések okán tartott szúrópróba-szerű terepszemlét belga börtönökben, és ezt követően fogalmazta meg súlyos aggodalmait az ott tapasztaltakkal kapcsolatban. A testület szorgalmazza, hogy Belgiumban kezdődjön párbeszéd egy új büntetés-végrehajtási koncepcióról.

Az ET közleményében arra is kitér, hogy a brüsszeli Forestben található börtönben 750 férfit tartanak fogva, noha a létesítmény befogadóképessége 405 fő, egyes raboknak WC gyanánt csak egy vödör áll rendelkezésére, amelyet naponta kétszer ürítenek, mások pedig a földön, matracokon kénytelenek aludni. Egyes börtönökben "erőszakhoz, promiszkuitáshoz és apátiához" vezet az, hogy a rabok nem tudják lekötni magukat, mert a börtön semmilyen elfoglaltságot nem kínál számukra - állapítja meg a szervezet.

A strasbourgi székhelyű, 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet jelentése megjegyzi: a rossz körülmények miatt a börtönök személyzete is többször sztrájkkal tiltakozott, ami sokszor súlyos következményekkel járt. Az ET felhívja a figyelmet arra is, hogy többször tett már arra vonatkozó ajánlást, hogy az ilyen esetekben a hatóságok biztosítsanak elégséges szolgáltatást.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×