eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Változatlanul hagyta alapkamatát a Bank of England

A 2009 márciusa óta érvényes 0,5 százalékos történelmi mélyponton hagyta alapkamatát csütörtöki ülésén a Bank of England monetáris tanácsa.

A brit jegybank pénzügypolitikai testülete nem módosította a gazdaságélénkítő célú likviditásinjekció, vagyis a mennyiségi enyhítés eddigi 375 milliárd fontos (135 ezer milliárd forintos) keretösszegét sem.

A 2009-ben kezdett mennyiségi enyhítési program keretét a BoE monetáris tanácsa legutóbb a júliusi kamatdöntő ülésen emelte 50 milliárd fonttal, tekintettel arra, hogy a brit gazdaság akkor még recesszióban volt.

Az azóta nyilvánosságra került előzetes becslés szerint azonban a brit GDP-érték a harmadik negyedévben 1 százalékkal nőtt éves összevetésben.

Ennek megfelelően az egyöntetű előzetes elemzői konszenzus is azt valószínűsítette, hogy az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság központi bankja csütörtökön nem módosítja alapkamatát, és nem emeli a mennyiségi enyhítés keretösszegét.

A csütörtöki monetáris tanácsi ülés utáni londoni elemzői vélemények szerint a Bank of England valószínűleg még évekig a jelenlegi történelmi mélységben tartja irányadó kamatát, a mennyiségi enyhítési keret sorsa pedig elsősorban az euróválság további fejleményeitől függ.

Az egyik legtekintélyesebb londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) a Bank of England csütörtöki bejelentése utáni értékelésében annak a véleményének adott hangot, hogy bár a brit gazdaság kikeveredett a recesszióból, általános állapota változatlanul ingatag, ezért nagyon valószínűtlen, hogy a brit jegybank a közeljövőben kamatemelésre szánná el magát.

A CEBR londoni szakelemzői szerint a korábbi negyedévekhez képest kiemelkedően jó harmadik negyedévi GDP-teljesítményhez olyan egyszeri tényezők is hozzájárultak, mint a nyári londoni olimpiai játékok jegyeladásai, illetve az, hogy a második negyedévben - a brit uralkodó trónra lépésének 60. évfordulója alkalmából - a kormány egy plusz munkaszüneti napot hirdetett meg.

A CEBR szakértői szerint e tényezők nélkül az alapszintű növekedés a harmadik negyedévben is valószínűleg meglehetősen gyenge lett volna.

A ház mindezek alapján azt jósolja, hogy a Bank of England egészen 2016-ig nem módosítja jelenlegi fél százalékos alapkamatát, és utána is csak nagyon fokozatos emelésbe kezd.

A CEBR londoni elemzői szerint az a tény, hogy a brit gazdaság a kettős mélypontú recesszió után ismét növekszik, csökkenti a mennyiségi enyhítési keret idei újabb bővítésének esélyeit, de ha súlyosbodik az euróövezeti válság, akkor jövőre további monetáris ösztönzés válhat szükségessé a Bank of England részéről.

Egy másik nagy londoni gazdasági elemzőcég, a Capital Economics szakértői a brit jegybank csütörtöki kamatdöntése utáni gyorselemzésükben közölték: meglehetősen bizonyosak abban, hogy a brit gazdaság további monetáris élénkítésre szorul, mivel saját előrejelzésük szerint a brit GDP-érték jövőre is mindössze 0,5 százalékkal növekszik a Bank of England hivatalos prognózisában szereplő 2 százalék helyett.

A Capital Economics londoni elemzői ennek alapján érvényben hagyták azt az előrejelzésüket, hogy a brit központi bank februárban újabb 50 milliárd fonttal 425 milliárd fontra (150 ezer milliárd forintra) egészíti ki a reálgazdaságba juttatandó, növekedésserkentő célú likviditási injekciójának keretösszegét.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodásra készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×