eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

A rendőrség könnygázt vetett be Athénban a tüntetők ellen

A görög rendőrség könnygázt és vízágyúkat vetett be Athénban a gazdasági megszorítások politikájával szemben hevesen tüntetők ellen.

A nagy szakszervezeti szövetségek és a baloldali szervezetek felhívására összegyűlt - estére már százezerre duzzadt - tömeg a parlament épülete elé vonult, ahol a háromszáz honatyának ezen a napon kellett szavaznia a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió által megszabott gazdasági szigorító intézkedésekről.

A tüntetők egy része megpróbálta áttörni a teljes készültségbe helyezett rendőrök kordonját, benzines palackokat és köveket dobtak a rendfenntartókra, akik könnygázt és vízágyúkat vetettek be, megpróbálva féken tartani a tömeget. A tüntetők különféle feliratokon juttatták kifejezésre nemtetszésüket a megszorításokkal szemben. "Le az alávetettség és a megalázkodás politikájával!", "Ezek az intézkedések apránként ölnek meg bennünket" - volt olvasható a transzparenseken. A tüntetők olasz, portugál és spanyol zászlókat is vittek, így fejezve ki szolidaritásukat a dél-európai lakosokkal, akik kénytelenek elszenvedni a kényszerű takarékossági intézkedéseket.

Antonisz Szamarasz miniszterelnök eközben igyekezett keresztülvinni a megszorító csomagot a parlamentben. Helyzetét azonban nehezítette, hogy a hárompárti kormánykoalíció két tagja már a szavazás előtt sem állt mellette: a Demokratikus Baloldal (Dimar) előre jelezte, hogy tartózkodni fog, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (Paszok) több képviselője pedig bejelentette, hogy a kormány csomagja ellen fog voksolni. Az ülést ráadásul meg kellett szakítani egy időre, amikor a parlamenti alkalmazottak sztrájkba léptek, az ellenzéki képviselők pedig tiltakozásul kivonultak a plenáris ülésről.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×