eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Egyre többen élnek a szegénységi küszöb alatt Szlovákiában

Szlovákiában a lakosság 13 százaléka, azaz mintegy 700 ezer ember él az aktuális szegénységi küszöböt jelző bevételnél kevesebből - derül ki a statisztikai hivatal Pozsonyban közzétett jelentéséből.

A szegénységi küszöb alatt élők aránya 2011-ben egy százalékponttal nőtt az előző évihez képest.

A szegénységi küszöböt meghatározó havi bevétel egy egyfős háztartásban 2011-ben havi 315 eurót tett ki. Az összeghatár 3 százalékkal emelkedett egy év alatt, ami a legalacsonyabb mértékű növekedés volt az elmúlt hét év során.

A statisztikai hivatal közlése szerint a szegénység veszélyének leginkább a munkanélküliek, valamint a három, illetve annál több gyermekes háztartások és a csonka családok vannak kitéve. A felmérés adatai szerint a szegénységi küszöb alatti bevételből él a munkanélküliek csaknem fele (42,6 százalék), a három, illetve annál több gyermekes háztartások közel egyharmada (32,6 százalék), a csonka családok egynegyede (26,4 százalék) és minden ötödik, 18. életévét nem betöltött fiatal (21,2 százalék).

"Az adatokból kitűnik, hogy a szegénység kiemelten veszélyezteti a társadalom egyes gazdaságilag inaktív csoportjait" - állapította meg Ludmila Benkovicová, a hivatal elnöke. Ugyanakkor az elmúlt egy évben az is megfigyelhető volt, hogy a szegénység a gazdaságilag aktív lakosság körében is terjedt, mivel a szegénység által veszélyeztetettek aránya a gazdaságilag aktívak és a nyugdíjasok körében azonos mértékű: 6,3 százalék.

Az Európai Unió 27 tagországában, valamint Norvégiában és Izlandon egyidejűleg zajlott - a szegénységről, a társadalmi kirekesztettségről és az életkörülményekről átfogó képet adó - felmérés eredményei szerint Szlovákia az EU-n belül a szegénység által kevésbé veszélyeztetett országok közé tartozik. Szlovákia a 2010-es évre vonatkozó véglegesített listán az ötödik legjobb eredményt érte el, csak egy hellyel lemaradva Norvégia mögött és megelőzve a hatodik Ausztriát és a hetedik helyre sorolt Magyarországot.

Robert Vlacuha, a statisztikai hivatal életkörülményekkel foglalkozó részlegének igazgatója szerint azonban figyelembe kell venni azt is, hogy a felmérésben részt vevő országok mindegyike saját nemzeti küszöbértéke szerint adja meg a szegénységben élők arányát. A szegénységi küszöböt az adott országban egy háztartásra jutó tiszta bevétel 60 százaléka jelenti. Ez Szlovákiában 2011-ben egy egyfős háztartás esetében évi 3.748 eurót tett ki, míg például a legmagasabb küszöbbel rendelkező Luxemburgban meghaladta a 16 ezer eurót.

Címlapról ajánljuk
Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Bizonytalan jövő: veszélybe kerülhetnek a tokaji és a villányi szőlőültetvények is

Sokkal több a megműveletlen hazai szőlőterület, mint a korábbi években. A probléma mára a nagy hagyományokkal és presztízzsel rendelkező borvidékeket is elérte. Az Agrárszektor főszerkesztője azt mondta az InfoRádióban, hogy folyamatosan romlik a munkaerő minősége is, miközben egyre több gazdaság veszteséges, így valószínűleg nehéz évek várnak a magyar borágazatra.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 15:46
×
×
×
×