eur:
389.62
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Barroso: Új irány kell Európának - a nap hírei

Lehet, hogy módosítani kell a jövő évi költségvetést, ha létrejön a megállapodás a Valutaalappal - mondta a Fidesz frakcióvezetője az Arénában. Az Európai Bizottság elnöke szerint új irány kell Európának, mert továbbra is válság van, ami nagyobb egységet követel. Játék pisztollyal ment előadásra a Műegyetem egyik diákja, a terrorelhárítók vezették ki, nem indítanak eljárást ellene. A nap hírei 2012. szeptember 12-én, szerdán.

Lehet, hogy módosítani kell a jövő évi költségvetést, ha létrejön a megállapodás a Nemzetközi Valutalappal - mondta a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Rogán Antal reális esélyt a megállapodásra. A Munkahelyvédelmi Akciótervről beszélve a politikus megerősítette: a Fidesz képviselőcsoportja azt kérte a kormánytól, hogy az akciótervet maradéktalanul hajtsák végre. Hozzátette, ennek a finanszírozását biztosítani kell, ezért a kormánynak a jövő évi költségvetésre vonatkozó terveit is így kell elkészítenie.

Bankfelügyeleti hatáskört javasol az Európai Központi Banknak az Európai Bizottság. A brüsszeli testület szerint az euróövezetben működő bankokra kiterjedő, egységes felügyeleti mechanizmusra vonatkozó javaslatok a gazdasági és monetáris unió megerősítésének fontos állomását jelentik. Az előterjesztés értelmében az Európai Központi Bank viselné a végső felelősséget az euróövezeti bankok pénzügyi stabilitását érintő külön felügyeleti feladatokért.

Az Európai Bizottság elnöke szerint új irányra van szüksége Európának. José Manuel Barroso Strasbourgban, az Európai Parlament plenáris ülésén tartott évértékelő beszédében hangsúlyozta: a jövő problémáit nem a múlt eszközeivel kell megoldani. A politikus szerint továbbra is pénzügyi, gazdasági és társadalmi válság van, amely - mint mondta - sokkal nagyobb európai egységet és európai demokráciát követel.

Vételi ajánlatot tesz a Bakonyi Erőműre a kormány. A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint a kabinet megtárgyalta a MAL Zrt. tartozásával kapcsolatban kialakult helyzetet, és munkacsoportot állított fel annak megoldására. A vállalat csaknem másfél milliárd forint adósságot halmozott fel az ajkai erőművet működtető Bakonyi Erőmű felé. Németh Frigyes, a Bakonyi Erőmű vezérigazgatója korábban, egy esetleges MVM-tranzakcióról szóló sajtóhírekre azt mondta: a Bakonyi Erőműnek több kérdést kell rendeznie ahhoz, hogy bármilyen érdemi üzleti tárgyalást kezdhessen a tulajdonosváltásról. Ezek közül az egyik a MAL Zrt. tartozása, amelyet az erőmű már nem képes tovább finanszírozni.

A felelőtlen garanciavállalások miatt pénzügyi visszaélések gyanúja merült fel a kapuvári húskombinát működésével kapcsolatban. A kormány ezért úgy határozott, hogy a munkahelyek megvédése miatt kiemelt jelentőségű vállalatnak nyilvánítja az üzemet. Nem állt le a termelés a 400 embert foglalkoztató kapuvári húsgyárban, de a szakszervezet szerint a dolgozók nem tudják, miként alakul az üzem sorsa, ezért demonstrációra készülnek a munkahelyek védelmében.

A külügyminiszter szerint a kormány döntött Ramil Safarov átadásáról, ezért a kabinet minden tagjának vállalnia kell a felelősséget. Martonyi János az Országgyűlés külügyi bizottságának ülésén azt mondta: az azeri katonatiszt 2004-ben kezdődött ügyével Magyarország bekerült az azeri-örmény konfliktusba, amelyből az átadással akart kilépni. A külügyminiszter visszautasította azokat a feltételezéseket, hogy a döntés hátterében bármilyen megállapodás állt volna Azerbajdzsánnal.

Nem indul eljárás azzal a hallgatóval szemben, aki játékpisztollyal ült be a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem egyik előadására. A rendőrség közölte, hogy a 22 éves fiatal nem követett el bűncselekményt, a hallgatót tanúként hallgatták ki, majd hazaengedték. Társai elmondása szerint a másodéves hallgató jelmezbe öltözött egy gólyabulira készülő filmhez, ehhez pedig forgatási engedélyt kértek az egyetemtől. Hornyánszky Gábor, a vegyészmérnöki kar dékáni hivatalának vezetője rendkívül súlyos fegyelmi ügynek minősítette a történteket.

Előzetes letartóztatásba helyezték a Magyar Honvédség egy jogász végzettségű főtisztjét befolyással üzérkedés megalapozott gyanúja miatt. Az ügyészség adatai szerint a főtiszt magát katonai ügyésznek is kiadva - vagyoni előnyt és készpénzt kérve - azt állította, hogy folyamatban lévő büntetőügyekben hivatalos személyeket veszteget meg az eljárások megszüntetéséért.

Megkezdődött a Budavári Borfesztivál. A megnyitón Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter arról beszélt, hogy a borágazat 67,5 milliárd forinttal járult hozzá a magyar mezőgazdaság múlt évi eredményéhez. A vasárnapig tartó borünnepen csaknem kétszáz pincészet mintegy 100-120 féle borával várja a látogatókat. Az idei díszvendég Horvátország.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×