eur:
387.74
usd:
357.54
bux:
68371.99
2024. május 17. péntek Paszkál

Putyin aláírta a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt

Az éles hazai és külföldi bírálatok ellenére aláírta az orosz elnök szombaton azt a törvényt, amely kötelezi az Oroszországban működő, külföldi finanszírozású nem kormányzati szervezeteket, hogy "külföldi ügynökként" vetessék magukat nyilvántartásba.

A civil szervezetek (NGO) működési szabályait szigorító jogszabályt a kormányzó Egységes Oroszország párt által ellenőrzött felsőház, a Szövetségi Tanács elsöprő többséggel fogadta el szerdán. Az alsóház a szigorítást rohamtempóban, már a múlt héten elfogadta.

A törvény egyaránt vonatkozik a külföldi finanszírozású, politikai tevékenységet folytató nem orosz és orosz civil szervezetekre is.

A törvényt be nem tartó nem kormányzati szervezeteket az eddiginél szigorúbb büntetéssel sújtják, működésüket bírósági ítélet nélkül akár hat hónapra is felfüggeszthetik. Az NGO-knak a jövőben minden külföldről származó segélyről haladéktalanul tájékoztatniuk kell az orosz hatóságokat, ha nem akarnak pénz- vagy akár börtönbüntetést megkockáztatni.

A jogszabály bírálói szerint ez a törvény visszalépést jelent a hidegháború időszakába. Szerintük Vlagyimir Putyin így igyekszik elhallgattatni azokat a szervezeteket, amelyek bírálták teljesítményét az emberi jogok területén, és segédkeztek az elmúlt hónapok nagy kormányellenes tüntetéseinek megszervezésében.

A törvény miatt "mély aggodalmát" fejezte ki az Egyesült Államok kormánya és a német szövetségi kormány emberi jogi megbízottja is.

Címlapról ajánljuk
Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet
Lélektan

Németh Erzsébet: egy beteg társadalom következménye a politikai merénylet

Ilyen merényletet csak mentálisan sérült emberek követnek el, de "táptalajként” mindenképpen kell alá egy egészségtelenül működő, megosztott "platformtársadalom”, amelyben a gyűlölködés elfogadottá vált – mondta az InfoRádió által megkérdezett szociálpszichológus.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×