eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Izrael az egyiptomi határhoz telepíti egyik rakétavédelmi ütegét

Izrael közölte, hogy legdélibb városába, az Egyiptomi határ mellé telepítette Vaskupola elnevezésű rakétavédelmi rendszerének egyik ütegét, válaszul a határ egyiptomi oldaláról érkező támadásokra.

Az izraeli híradások szerint ez az első alkalom, hogy az egyiptomi - izraeli - jordániai hármas határnál fekvő Eilat közelébe telepítenek azokból az elfogó rakétákból, amelyeket eddig a Gázai övezetből kiinduló palesztin rakétatámadások elhárítására használtak.

A hírt az izraeli hadsereg szóvivője is megerősítette. Egy név nélkül nyilatkozó illetékes szerint az eilati telepítés hétfőn már meg is történt.

Az amerikai finanszírozással Izraelben kifejlesztett Vaskupola rakétái képesek arra, hogy a levegőben megsemmisítsék az Izraelre rendszeresen kilőtt aknavetőgránátokat és Katyusa típusú, 5-70 kilométer hatótávolságú rakétákat.

Az ország egyiptomi határa mentén a Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt tavaly februárban megdöntő népfelkelés óta szaporodtak meg a fegyveres incidensek. Idén két, a határ egyiptomi oldaláról indított rakéta csapódott már be Eilatban, igaz áldozatokat egyik eset sem követelt. Egyiptom tagadta, hogy a rakétákat az ő területéről lőtték volna ki.

Júniusban egy ismeretlen fegyveres lépte át a határt és ölt meg egy izraeli munkást. Tavaly augusztusban pedig nyolc embert lőttek le merénylők Eilattól 20 kilométerre, északra egy autóbusz, egy személygépkocsi és egy katonai járőr elleni összehangolt akcióban.

Címlapról ajánljuk
A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

A fejlett országokban trend lett az otthoni munkavégzés, idehaza más a helyzet

Az Európai Unióban a foglalkoztatottak 22,5 százaléka, míg Magyarországon 10,6 százalék dolgozott otthonról 2022-ben – derült ki az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzéséből. A tanulmány szerzője, Erdélyi Dóra az InfoRádióban elmondta: minél fejlettebb egy ország, annál inkább jellemzőbb a home office gyakorlata.

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 20:10
×
×
×
×