eur:
388.83
usd:
361.46
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Ahol alkotmányellenes a 13. és 14. havi közalkalmazotti bér eltörlése

Alkotmányellenes a közalkalmazottak 13. és 14. havi bérének, valamint a 13. és 14. havi nyugdíjnak az eltörlése a portugál alkotmánybíróság döntése szerint. Ezeket a megszorító intézkedéseket a nemzetközi pénzügyi segélycsomagért cserébe vezette be az ország.

Az alkotmánybíróság indoklása szerint ezek a megvonások "sértik az egyenlőség elvét", mert "olyan áldozatot követelnek a közalkalmazottaktól és a nyugdíjasoktól, amelyet a többi állampolgártól nem".

Mégis a testület szerint ezeknek az intézkedéseknek az idén még érvényben kell maradniuk, mert "ha már most érvényesítenék az alkotmánybírósági határozatot, akkor az veszélybe sodorná a költségvetés idei hiánycélját".

Portugália az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól 2011 májusában kapott 78 milliárd eurós segélycsomagért cserébe vállalta, hogy az idei költségvetési hiányt 4,5 százalékosra, a jövő évit pedig 3 százalékosra csökkenti le. Ennek teljesítése érdekében a jobbközép kormány nagyon szigorú megszorításokat tartalmazó költségvetési tervet fogadott el 2012-re.

Ennek keretében törölték el a 13. és 14. havi fizetést, illetve nyugdíjat azon közalkalmazottak és nyugdíjasok esetében, akik több mint ezer eurót kapnak havonta. Ez utóbbi intézkedéseket a baloldali ellenzék támadta meg januárban az alkotmánybíróságon.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Eljöhetett a fordulat a boltokban

Eljöhetett a fordulat a boltokban

Márciusban nagyot ugrott a kiskereskedelmi forgalom, ami akár azt is jelentheti, hogy a reálbérek emelkedése nyomán megindul a lakossági fogyasztás. Ezt azonban kellő óvatossággal kell kezelni, mert az elmúlt hónapokban is láttuk már pozitív előjelű változást - például decemberben jelentőset - de ezt kijózanodás követte. A trend azonban most már egyértelműen pozitív.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×