eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Ártalmatlanná tette a rendőrség a toulouse-i túszejtőt

Támadást indítottak a rendőri erők annak a két embernek a kiszabadítására, akiket szerda délelőtt ejtett túszul egy toulouse-i bankban egy magát az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet tagjának mondó fegyveres férfi.

A több száz méteres körzetben teljesen kiürített és hermetikusan lezárt környékről három durranást, feltehetően lövéseket lehetett hallani.

A rendőrség közlése szerint a kommandósok ártalmatlanná tették és őrizetbe vették a túszejtőt, aki az akcióban megsérült. A két túsz sértetlenül kiszabadult. Egyetlen rendőr sem sérült meg a túszmentő akcióban.

A magát az al-Kaida tagjának valló fegyveres délelőtt 10 óra után hatolt be a bankba, ahol - miután lövéseket adott le - négy túszt ejtett, köztük a fiók vezetőjét. A férfi a rendőrség elitalakulatának a helyszínre érkezését követelte, azt közölte, hogy csak a kommandósokkal hajlandó tárgyalni. Senki nem sérült meg a támadásban.

A túszejtő kora délután egymás után két nőt elengedett. Az első túsz nem sokkal azután hagyhatta el az épületet, hogy a kommandósok megkezdték a tárgyalásokat a túszejtővel. A fegyveres férfi ételért cserébe engedte el a nőt. A második nő azután szabadult, hogy az időközben helyszínre érkező Michel Valet államügyész azt közölte: a túszejtőt vallási meggyőződés vezérli, nem pénzért követte el a tettét.

A túszejtő lánytestvére - aki a helyszínen segítette a kommandósokat a tárgyalásban - újságíróknak elmondta: testvére 26 éves, kiegyensúlyozatlan személyiség, intézetben nőtt fel, pszichés zavarokkal küzd, dühöt és félelmet érez a külvilággal szemben. A nő azt állítja: testvére "nem túl vallásos". "Együtt járunk szórakozni, mindketten fogyasztunk alkoholt (ellentétben a vallásukat gyakorló muzulmánokkal)" - hangsúlyozta a nő.

A túszejtés attól a háztól 500 méterre történt, ahol március 22-én kommandósok 32 órás tárgyalás után tűzpárbajban megölték azt a - magát a lakásában elbarikádozó - terroristát, aki az előző héten a francia hadsereg három katonáját lelőtte Toulouse-ban és a közeli Montaubanban, négy nappal később pedig egy toulouse-i zsidó iskola egy diákjával és tanárával, valamint az utóbbi két gyermekével végzett. A magát az al-Kaida tagjának valló, 23 éves Mohammed Merah a kommandósokkal folytatott tárgyalásai során mind a három merénylet elkövetését magára vállalta, s azt állította, hogy egyedül cselekedett.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Ez lehet az ügy, ami mindent boríthat Amerikában: Joe Biden kezében az ütőkártya?

Az abortuszhoz való jog évtizedek óta az egyik legtöbb érzelmet és vitát kiváltó téma az amerikai politikában. A konzervatív aktivisták és politikusok ’70-es évek óta zajló abortuszellenes erőfeszítései a Legfelsőbb Bíróság 2022-es döntésében csúcsosodtak ki, amikor a testület lényegében visszadobta az államoknak az abortusz szabályozását. Azóta viszont a terhességmegszakításhoz való jog biztosítása a demokraták egyik nyerő ügye lett: több győzelmet is köszönhetnek a republikánus vezetésű államok tervezett vagy már érvényben lévő szigorításainak. Joe Bidenék pedig abban bíznak, hogy ősszel az abortuszjog körüli vita ismét a Fehér Házba repítheti őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 17:33
×
×
×
×