eur:
389.18
usd:
363.32
bux:
68110.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A romániai önkormányzati választás tanulságai

Romániában érdemes lehet szociál-liberális kormánnyal számolni a mostani novemberi választás után - értettek egyet a Nemzetpolitikai Kutatóintézet "Kormányváltás és Helyhatósági Választások Romániában" című konferenciájának részvevői.

A hétvégi romániai helyhatósági választáson gyűlöletszavazás zajlott, ám nem kifejezetten egy párt, hanem inkább a hatalom ellen, ami akár a jelenleg kormányzó erők ellen is fordulhat a novemberi választásig - mondta Pászkán Zsolt, a Romániai Magyar Sajtófigyelő részéről a Nemzetpolitikai Kutatóintézet konferenciáján.

Szerinte ez a júniusi választás tette megint többesélyessé a választást. Mint mondta, nem biztos benne, hogy az előző kormánypárt tudatosan engedte-e át a terepet, vagy így jött ki a lépés, de, ha a válasz igen, akkor még meglepetések is lehetnek novemberben.

Székely István Gergő, a kolozsvári nemzeti kisebbségkutató tudományos munkatársa szerint a helyhatósági választások után egyik magyar párt esetében sem lehet sikerről beszélni.

"Négy megyei tanácselnökségekből kettőt elveszített az RMDSZ, és fontos pozíciókat olyan zónákban, amelyekben a magyarok vagy kisebbségben vannak, vagy amelyek etnikailag paritásosak. Tehát úgy tűnik, hogy az RMDSZ beszorul a Székelyföldre, a tömb-magyar területekre és az, hogy számszerűleg jobb az eredménye, vagy legalábbis nincs nagy vesztesége, nem kompenzálja azt, hogy fontos pozíciók elvesztek" - fogalmazott

Illés Gergely, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet munkatársa a magyar választókról beszélve kiemelte, hogy látható egy olyan réteg, amely nem szavaz az RMDSZ-re.

"2008-ban ez azt jelentette, hogy az MPP-re szavaztak, most pedig azt jelenti, hogy az MPP-re és a Néppártra szavaztak. Nem olyan nagy az átfedés a két párt között, tehát, ha nagyon le akarjuk egyszerűsíteni a képletet, akkor egymás szavazóit vették el, illetve azok az RMDSZ-hez vándoroltak vissza" - mondta.

Zákonyi Botond, a Magyar Külügyi Intézet igazgatója, utalva az elmúlt hetek eseményeire és egy vezető diplomata szavait idézve, úgy fogalmazott: véget értek a román-magyar viszony mézes évei.

"Most már érdemes egy szociál-liberális kormánnyal számolni a novemberi választások után. Egyrészt a mostani fölény elég meggyőző, másrészt figyelembe kell venni az új választási törvényt, így valószínűleg meg fogják nyerni a választást" - vélekedett.

Zákonyi Botond hozzátette: az továbbra is érdekes kérdés lehet, hogy kikből állhat az új kabinet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×