INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Tömegtüntetés Aleppóben

InfoRádió / MTI
A szíriai lázadás 14 hónappal ezelőtti kezdete óta legnagyobb tüntetés kezdődött Bassár el-Aszad elnök rendszere ellen pénteken Aleppóban, az ország második számú városában - mondta Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központjának (OSDH) elnöke. Közben a kormányerők hevesen lőttél Rasztán városát.

Pénteken a kormányerők hevesen lőtték a közép-szíriai Rasztán lázadó városát, ahol újabb tüntetésekre mozgósítanak az elnyomás ellen tiltakozó aleppói diákok mellett - közölték szíriai jogvédő szervezetek. Az internetre feltett videók sűrű füstöt és a város negyedeibe becsapódó lövedékeket mutattak.

Az erőszak az ENSZ-megfigyelők szeme láttára is folytatódik, akiket a - nemigen érvényesülő - tűzszünet ellenőrzésére küldött a világszervezet. Ellenzéki aktivisták - akik igyekeznek az események tanújaként felhasználni a már 250-nél több ellenőrt - mint minden pénteken, ezúttal is tüntetésekre hívtak Bassár el-Aszad elnök rezsimjének bukását követelve.

Robert Mood vezérőrnagy, a megfigyelőcsapat norvég vezetője damaszkuszi sajtóértekezletén arra figyelmeztetett, hogy az ENSZ-misszió önmagában, a szemben álló felek komoly tárgyalásai nélkül nem vethet véget a konfliktusnak. Mint mondta, akárhány megfigyelő sem érheti el "az erőszak végleges felszámolását, ha az összes belső és külső szereplőben nincs őszinte elkötelezettség a párbeszédnek adandó esély iránt".

Egy szíriai emberjogi szervezet pénteki közleménye szerint egy katonai bíróság "hazaárulásért és idegen erőkkel fenntartott kapcsolatokért" halálra ítélt egy aktivistát. A tájékoztatás szerint a 37 éves Mohamed Abdel-Maula al-Harírit április 16-án vették őrizetbe, fogva tartásának első napjától kezdve kegyetlenül kínozták, majd halálra ítélték, és kivégzésre a szeidnájai katonai börtönbe szállították.

Kofi Annan, az ENSZ és az Arab Liga közös megbízottja "rövidesen" Szíriába látogat - közölte Genfben szóvivője, Ahmad Fauzi. Mint mondta, a Szíria-ügyi megbízott most "tanulmányoz egy meghívást". Hozzátette, hogy Annannal megy egyik helyettese is, de biztonsági okokból nem részletezte az útitervet.

A címlapról ajánljuk