INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Ennyit ér egy Facebook-részvény

Infostart / InfoRádió
Lezárult a Facebook részvénykibocsátása, a kibocsátási ár 38 dollár lett és ezzel összesen 16 milliárd dollárnyi forrást tudott bevonni a cég. A közösségi oldal értéke ezzel 104 milliárd dollárra rúg.

A közösségi portál 402 millió darab részvényt értékesített, darabonként 38 dollárért, ami a 34-38 dolláros ajánlati ársáv felső szintje. A társaság papírjaival pénteken kezdik meg a kereskedést az amerikai Nasdaq tőzsdén.

Ezzel a Facebook részvénykibocsátása a technológiai szektor legnagyobb debütálását jelenti és egyben minden idők egyik legnagyobb tőzsdei kibocsátása.

A 38 dolláros részvényenkénti árfolyammal számolva a cég teljes értéke 104 milliárd dollárra rúg.

A csütörtök este megjelent közleményből kiderül, hogy 30 jegyzőt bízott meg a társaság, közöttük a Goldman Sachsot, a JP Morgant vagy a Morgan Stanleyt. A 30 szolgáltatónak biztosított opció értelmében 63 millió darab részvényt vásárolhatnak a Facebook-tól és tulajdonosaitól.

A maga 104 milliárd dolláros becsült értékével a Facebook az egyik legdrágább amerikai cég, megelőzve a 98 milliárdot érő Amazont, a 89 milliárdos Ciscót és a 38 milliárd dollár értékű Fordot. A Google azonban még mindig kétszer, az Apple pedig ötször értékesebb nála.

A Linkedin közösségi oldal papírjai a tőzsdei bevezetés napján 109 százalékra, az akciós bónjairól ismert Groupon részvényei pedig 31 százalékra ugrottak.

Vannak azonban olyan befektetők, akik kivárnak, mert úgy gondolják, hogy a kezdeti őrület után esni fog a Facebook-papírok árfolyama.


A címlapról ajánljuk