INFORÁDIÓ 

2018. március 25. vasárnap
Irén, Írisz

Összecsapások Bahreinben a Formula-1 verseny előtt

InfoRádió / MTI
Ismét összecsapások voltak szombatra virradó éjszaka Bahreinben több síita faluban kormányellenes tüntetők és a rohamrendőrök között, nem messze Szahírtól, ahol szombaton a Formula-1 autóverseny időmérő edzéseit tartják - közölték szemtanúk.

Több tucatnyian tüntettek a pályától néhány kilométernyire fekvő Karzakanban, al-Málikíjában, Dumisztánban és Szadában. Fiatalok autógumikat gyújtottak fel és Molotov-koktélokkal dobálták a rendvédelmi erőket.

Sahúra faluban szombaton egy férfi holttestét találták meg - közölte a Nemzeti Iszlám Egyetértés Szövetsége (Vefak) síita ellenzéki párt. A 37 éves tüntető holttestét egy háztetőn találták meg. A Vefak szerint a férfi egyike volt azoknak a tüntetőknek, akiket a péntek éjszakai összecsapás során a rohamrendőrök bántalmaztak. A belügyminisztérium vizsgálatot indított az ügyben.

A Február 14-i Fiatalok elnevezésű radikális mozgalom felhívására összegyűlt tömeg kormányellenes jelszavakat skandált és Hamad bin Isza al-Kalifa sejk távozását követelte.

A tüntetők elözönlötték az egyik legfontosabb autópályát is, több kilométernyi hosszan meneteltek, a rendvédelmi erők könnygázt vetettek be ellenük.

A Február 14-i Fiatalok három napra hirdették meg a "harag napját", és ebbe az időtartamba beleesik a Formula-1 vasárnapi futama is.

Pénteken, az időmérő edzések első napján a rendőrség erővel oszlatott fel egy többezres tüntetést az el-Manámától négy kilométerre nyugatra fekvő Budajában - közölte az ellenzék.

Az alkotmányreformot követelő síita ellenzék szervezetének ismétlődő tüntetései miatt megerősítették az autóverseny biztonsági intézkedéseit.

Szalman bin Hamad al-Kalifa trónörökös ezúttal kizárta a nagydíj elmaradását. Tavaly a kormányellenes síita tüntetések és szunnita kormányzat megtorlása miatt a szervezők törölték a Formula-1 futamot.

A címlapról ajánljuk