INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Távozott Maliból a megbuktatott elnök

InfoRádió / MTI
Szenegálba távozott a puccsal márciusban megbuktatott mali államfő.

Amadou Toumani Touré elnök családtagjaival, gyerekeivel és unokáival, illetve testőreivel együtt csütörtök éjjel Szenegálba repült a szenegáli elnöki géppel, és már meg is érkezett Dakarba. Távozása Amadou Sanogo százados, a puccsisták vezetőjének egyetértésével történt, és a szenegáli külügyminiszter jött érte Bamakóba.

Távozásakor puskaporossá vált a helyzet a bamakói repülőtéren, mivel az oda vezényelt katonák nem akarták elengedni az államfőt, és a levegőbe lövöldöztek, pánikot okozva.

Touré végül éjfél körül megérkezette Dakarba. Az elnököt és családtagjait a jeles vendégek számára fenntartott dakari vendégfogadóban szállásolták el - közölte a szenegáli elnöki szóvivő. Egyelőre nem tudni, hogy a mali elnök Szenegálban marad-e, vagy a későbbiekben, más országban kap menedéket.

Az elnök távozása előtt néhány órával vált ismertté, hogy a puccsisták szabadon engedték Touré 22 magas rangú szövetségesét - köztük Modibo Sidibé volt kormányfőt is -, akiket a minap vettek őrizetbe, és a Bamakótól 15 kilométerre lévő Kati katonai táborába vitték. Touré holléte sokáig nem volt ismert, de kiderült, hogy Szenegál bamakói nagykövetségén tartózkodik.

A címlapról ajánljuk