eur:
395.74
usd:
371.98
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

"Brüsszel elsősorban példát akar statuálni"

Konkrét és általános elvárások, jogi és ki nem mondott politikai előfeltételek tarkítják azt az írásba sose foglalt listát, amelynek teljesüléséhez kötné az Európai Bizottság a hiteltárgyalások elkezdését Magyarországgal.

A jegybanktörvény ügye bizonyosan a hiteltárgyalások megkezdésének egyik előfeltétele. Az sem zárható azonban ki, hogy ez a kérdés, vagy annak bizonyos pontjai az Európai Bíróság elé kerülnek. Gyévai Zoltán, a BruxInfo szakértője szerint a hiteltárgyalásokkal ebben az esetben sem kellene várni az ítélet megszületéséig. Világos garanciák kellene, amiből az Európai Bizottság azt látja, hogy a politikai szándék tettek szintjén is megvan arra, hogy a jegybanktörvényt hozzáillesszék az uniós joghoz.

Gyévai Zoltán szerint Magyarországnak sem feltétlenül lenne jó az, ha pontokba szedett, írásos lista lenne az Európai Bizottság feltételeiről. Kifejtette: ha jogi szinten folyik az egyeztetés, akkor mindkét félnek ismerni kell a feltételeket, mert napi szinten kapcsolatban vannak.

Fóris György, a BruxInfo Európai Elemzési Központ vezetője szerint az Európai Bizottság aggódik a magyar kormány kétharmados többsége és amiatt, hogy "ragadós" lesz a magyar példa, ez pedig rombolhatja az EU eddigi működésének kölcsönös belátásra és egyeztetésre alapuló működési rendszerét.

Azt is elismerte, hogy a magyar kormányfő "kettős beszéde" sem feltétlenül tetszik az EU-nak.

Fóris György szerint az Európai Bizottság elsősorban példát akar statuálni Magyarországgal, és az eset kapóra jöhet ahhoz, hogy az új eszközrendszert demonstrálják.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×