eur:
394.96
usd:
371.68
bux:
66359.45
2024. április 16. kedd Csongor

Május hatodikán tartják a görögországi választást

Május hatodikán előre hozott választásokat tartanak Görögországban - erősítette meg szerdán Lukasz Papadémosz görög kormányfő.

Papadémosz a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) és a konzervatív Új Demokrácia kormánykoalíció kampány előtti utolsó kabinetülésén jelentette be a választások időpontját, amely szerda este, Karolosz Papuliasz államfővel történő egyeztetését követően válhat hivatalossá.

Az államfővel tartott tárgyalás után, szerda este a miniszterelnök várhatóan beszédet intéz az ország népéhez.

A 64 éves Papadémoszt, az Európai Központi Bank volt elnökét tavaly novemberben nevezték ki kormányfőnek, és azóta súlyos megszorító intézkedéseket vezetett be a nemzetközi mentőcsomagok elnyerése és a görög bankok megsegítése érdekében.

Az előző, Jeorjiosz Papandreu vezette baloldali kormány a megszorító intézkedésekkel szembeni ellenzéki tiltakozás miatt az összeomlás szélére jutott, s a belpolitikai válságnak a konzervatív ellenzékkel kötött hatalommegosztási megállapodással sikerült elejét venni.

A legfrissebb felmérések szerint jelenleg az Új Demokrácia a legnépszerűbb párt az immáron ötödik éve recesszióban lévő országban, noha nem szerezne elegendő többséget az önálló kormányalakításhoz.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.16. kedd, 18:00
Kaiser Ferenc
a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense
Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Pusztító háborúval fenyeget Kína, de van egy dolog, ami mindent megváltoztathat

Az elmúlt években többször is felmerült már, hogy Tajvant egy elsöprő kínai invázió fenyegeti, ennek pedig már a lehetséges időpontjai is felmerültek. Számos írás foglalkozott azzal, hogy katonai szempontból milyen lehetőségek vannak, azonban sokkal kevesebb vette górcső alá, hogy a társadalomra milyen hatást gyakorolna egy esetleges háború. A The Diplomat elemzése most az ukrajnai háborút példának véve elemezte a lehetséges forgatókönyveket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×