INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Hét éve először tárgyalt Indiában pakisztáni államfő

InfoRádió / MTI
Rövid négyszemközti találkozó volt vasárnap Újdelhiben Manmohan Szingh indiai kormányfő és Aszif Ali Zardari pakisztáni elnök részvételével; utoljára 2005-ben járt pakisztáni államfő Indiában.

"Közös célunk, hogy normalizáljuk az India és Pakisztán közötti viszonyt" - jelentette ki az indiai kormányfő a tervezettnél rövidebb, alig több mint félórás megbeszélés után.

Aszif ali Zardari magánlátogatásra utazott Indiába, egy muszlim szentélyt keresett föl az észak-indiai Radzsasztán államban. Útban a szentélyhez iktatták be az újdelhi megállót.

Az indiai külügyminisztérium közlése szerint a tárgyaláson szót ejtettek a terrorizmusról és a vitatott hovatartozású Kasmír ügyéről. A két, egymással szomszédos atomhatalom viszonyát súlyosan megterhelte a 2008 végén az indiai Mumbaiban elkövetett súlyos merényletsorozat, amelyben több mint 160 ember halt meg. India szerint az akciót a Laskar-i-Taiba pakisztáni terroristacsoport hajtotta végre. Újdelhi régóta követeli Iszlámábádtól, hogy a pakisztáni hatóságok vonják felelősségre Háfiz Szaídot, a terroristacsoport alapítóját, akinek a fejére az amerikai kormány nemrég tízmillió dollár vérdíjat tűzött ki. Az indiai kormány közölte, elég bizonyítékot bocsátottak Pakisztán rendelkezésére ahhoz, hogy felelősségre vonják a terrorcselekmény elkövetőit.

A címlapról ajánljuk