eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Csütörtökön találkozhatnak a szlovák parlamentbe bejutott pártok vezetői

Csütörtökön találkozhatnak az előrehozott parlamenti választásokon a szlovák törvényhozásba bejutott politikai pártok vezetői - közölte a SITA hírügynökség.

A választásokon fölényes győzelmet aratott Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) még a hétfői nap folyamán elküldi a meghívókat a találkozóra a többi a parlamentbe jutáshoz elegendő szavazatot szerzett párt központjaiba - tájékoztatott a Smer sajtóosztályának munkatársa, Lubica Koncalová.

A Robert Fico pártja meghívására létrejövő kerekasztal találkozóra a tervek szerint Pozsonyban, a parlament régi a Megye téren (Zupné námestie) lévő épületében kerülhet sor, délelőtt 10 órai kezdettel.

A 2012-es előrehozott parlamenti választásokon leadott szavazatok alapján 6 párt jutott a parlamentbe. A választásokat Robert Fico pártja, a Smer nyerte, 83 képviselői mandátumot, tehát többséget szerezve a 150 fős szlovák parlamentben.

A Smer jelezte, mind az öt, a leadott szavazatok, a törvényhozásba való bejutáshoz szükséges 5 százalékánál többet szerzett párt vezetőjét meghívta a kerekasztal találkozóra.

A meghívottak között tehát ott lesz Ján Fígel a 16 képviselői mandátumot szerzett jobboldali konzervatív Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH), elnöke, Igor Matovic a szintén 16 mandátumot szerző, Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom vezetője, valamint Bugár Béla a Most-Híd szlovák-magyar párt (13 mandátum) elnöke, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS) (11 mandátum) élén álló Richard Sulík és Mikulás Dzurinda is, akinek pártja a Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt-nak (SDKÚ-DS), 11 parlamenti mandátumot szerzett.

Robert Fico a választások előtt többször is jelezte, hogy ha a Smer győz a választásokon, keresni fogja a módját, hogy koalícióban kormányozzon. Egy esetleges Smer vezette kormánykoalíciónak, bármelyik párttal is jöjjön létre, alkotmányos többsége (90 szavazat) lenne a 150 fős szlovák parlamentben.

A parlamenti választások hivatalos végeredményeinek kihirdetése után azonban a bejutott pártok vezetői több televíziós fórumban is jelezték, hogy találkoznak ugyan Robert Ficóval, de nem lépnek vele koalícióra.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×