eur:
389.52
usd:
361.78
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Harcra buzdító muzulmán egyesületet oszlattak fel

Egy radikális muzulmán egyesület feloszlatását rendelte el a francia belügyminiszter. A Forsane Alizza, magyarul A büszkeség lovagjai nevet viselő szervezet céljai között szerepelt egyebek mellett Franciaország kalifátussá való átalakítása, illetve az iszlám törvénykezés, a saría bevezetése.

A francia hatóságok már hónapok óta figyelték a mintegy száz tagot tömörítő Forsane Alizza tevékenységét, és a feloszlatásáról szóló, meglehetősen szokatlannak számító döntést azt követően hozták meg, hogy kiderült: az egyesület honlapján immár fegyveres harcra buzdítja követőit.

A szervezet hetvenéves vezetője korábban azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a házasságtörő nők halálra korbácsolására biztatta híveit, de rendszeresen tartott súlyosan antiszemita beszédeket is. A Forsane Alizza honlapján az Eiffel-tornyot például hanukai gyertya formában ábrázolják, arra utalva ezzel, hogy Párizst és Franciaországot valójában a zsidók irányítják.

Saját magukról azt írják egyébként, hogy teljes egészében elvetik a demokráciát és támogatják a világ különböző pontjain harcoló mudzsaheddin, azaz szent iszlám harcos "testvéreiket". A francia belügyminisztérium azzal gyanúsítja A büszkeség lovagjait, hogy fegyveres kiképzést tartanak leendő terroristák számára, a rendőrség egyik illetékese pedig azt mondta, a honlapjukon közzétett videók arról tanúskodnak, hogy embereiket túszejtésre, illetve városi gerillaharcra is betanítják.

"Ezek a jelenetek azt mutatják, hogy a résztvevők teljes mértékben szakítottak a köztársasági hagyományokkal és egyfajta háborús propagandát hírdetnek" - elemezte a képeket a sajtó számára a belügyminisztérium egyik szakértője, úgy vélve, ezek a szélsőségesek bármikor készek fegyveres harcot indítani az általuk megjelölt legfőbb ellenségeik, a cionisták és a zsidók ellen.

A szervezet azért is tűnik veszélyesnek az államrendre nézve, mert hitvallásában elutasítja, hogy egy muzulmánnak engedelmeskednie kellene a köztársasági törvényeknek, amiből logikus módon jutnak arra a következtetésre, hogy Franciaországot meg kell "téríteni", azaz kalifátussá kell alakítani és be kell vezetni az iszlám törvénykezést.

Az iszlámisták természetesen cáfolják az ellenük felhozott vádakat, és igazságtalannak tartják a belügyminiszter által meghozott döntést, ám az ügynek ezzel még nincs vége: a hatóságoknak még ezután kell dönteniük arról, hogy az egyesület vezetőjét kiutasítják-e az országból. A franciák egyébként az elmúlt tíz évben összesen 146 szélsőséges nézeteket valló iszlamistát, köztük 34 imámot toloncoltak ki az országból.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Nyeregben érzi magát Putyin, baljós árnyak gyülekeznek Sojgu felett – Ukrajnai háborús híreink pénteken

Avril Haines, az amerikai Nemzeti Hírszerzés igazgatója a Szenátus katonai bizottságánál tartott meghallgatásán azt mondta, Vlagyimir Putyin úgy látja, a hazai és a nemzetközi fejlemények neki kedveznek, ezért folytatni fogja egyre agresszívabb taktikáját Ukrajnában, a háború azonban még egy jó ideig nem ér véget. A Szergej Sojgu helyettese körül kirobbant korrupciós ügy a Politico szerint arra utalhat, hogy az orosz védelmi miniszter sem érezheti biztonságban pozícióját.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×