eur:
389.57
usd:
361.77
bux:
68002.24
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

Sauli Niinistö nyerte meg a finn elnökválasztást

Sauli Niinistö nyerte meg a finn elnökválasztást. A legfőbb kormányzó erő, a Nemzeti Koalíciós Párt jelöltje a szavazatok 62,6 százalékát szerezte meg a vasárnapi, második fordulóban az összes voks összeszámlálása alapján.

Ellenfelére, a zöldpárti Pekka Haavistóra a választópolgárok 37,4 százaléka szavazott. Még egy óra sem telt a szavazóhelyiségek helyi idő szerint 20 órai bezárása után, Haavisto elismerte vereségét. "Nincs egyszerű megoldás az európai válságra és Európa jövőjére... Sauli Niinistö egyértelműen a pénzügyek területén erős" - jelentette ki Haavisto.

"Nehéz időkben az emberek abban a hitben szeretnének lenni, hogy van valaki, aki ellenőrzése alatt tartja a gazdaságot" - mondta az eredményt kommentálva Tuomo Martikainen, a Helsinki Egyetem egyik professzora.

A részvételi arány 68,9 százalékos volt a második fordulóban, az elsőben 72,8 százalékos. Az elmaradás oka lehetett a mínusz 30-40 Celsius fokos hideg. A hivatalos eredmény kedden várható.

Szakértők már a január 22-i első forduló után a 63 éves Niinistőnek adtak nagyobb esélyt. A tapasztalt politikus a szociáldemokraták vezette koalíciós kormányban igazságügyi, majd pénzügyminiszter volt. Szigorú költségvetési politikájáról és töretlen akaratáról ismert. Az ő irányításával lett Finnország az euróövezet tagja. Választási kampányában határozottan védelmébe vette a közös európai valutát.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×