eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Clinton: Európa Washington stratégiai partnere marad

Az Egyesült Államok továbbra is stratégiai partnerként tekint Európára, ezen nem változtat, hogy új védelmi koncepciójában az ázsiai-csendes-óceáni térségre, valamint a Közel-Keletre koncentrál - fejtette ki az amerikai külügyminiszter és védelmi miniszter Münchenben.

A müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencián tartott előadásában Hillary Clinton hangsúlyozta: "az Egyesült Államok számára Európa a legfontosabb partner, és az is marad", a transzatlanti kapcsolatok pedig talán még soha nem voltak a jelenleginél szorosabbak.

Barack Obama elnök januárban mutatta be az új amerikai védelmi stratégiát, amely szerint mintegy 7 ezer katonát vonnak ki Európából.

A Pentagon vezetője, Leon Panetta azt emelte ki, hogy a védelmi stratégiában végbemenő súlyponteltolódás dacára Európa "számunkra az első számú tényező, amikor katonai akciókról vagy diplomáciáról van szó". Hozzátette: az amerikai katonai jelenlét valamennyi kontinens közül Európában a legerősebb. Ugyanakkor az európai haderő fejlesztésére is szükség van. A szoros együttműködés ugyanakkor "nem lehet érv a védelmi költségvetések további csökkentése mellett" - hangsúlyozta a miniszter.

Hasonlóképpen vélekedett a háromnapos konferencia nyitó napján, pénteken a német védelmi miniszter is. Thomas de Maiziére hangsúlyozta: Európának meg kell tanulnia önállóan gondoskodni a saját biztonságáról. A kontinens országai jelenleg messze a lehetőségeik alatt teljesítenek, mindenekelőtt az egymás közötti együttműködésben kell fejlődni.

Erről beszélt a találkozót felvezető interjúkban a konferencia elnöke, Wolfgang Ischinger is, aki szerint komoly szinergiahatásokat lehet elérni a kiképzésben, a beszerzésben és a munkamegosztásban. "Miért van az EU-ban 27 vezérkari akadémia, miért vásárol minden kisállam külön vadászgépeket, amikor közösen is adhatnának megrendeléseket, és miért nem koncentrál Ausztria a hegyivadászokra, Dánia meg a tengerészgyalogságra?" - vetette fel az idén 48. alkalommal rendezett müncheni biztonságpolitikai konferencia elnöke.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×