eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Így mentenék meg a házasságokat

Ünnepélyesebbé akarja tenni a civil esküvői ceremóniákat a francia családügyi államtitkárság, ezzel próbálva lassítani a házasságok szétesését. Franciaországban ma minden második házasság válással végződik, ami egyre komolyabb anyagi következményekkel jár a társadalomra nézve.

A családügyi államtitkárság szerint a házasságok alaposabb előkészítésével megelőzhetők lennének a válások, ezért jelenleg egy olyan "útmutató csomag" kidolgozását tervezik, amely a polgármestereknek, illetve a leendő házastársaknak adna hasznos eligazításokat.

A polgármestereknek azt fogják javasolni, hogy a jelenleg alig negyedóra alatt lezavart civil esküvői ceremóniát tegyék hosszabbá és személyre szabottabbá. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják ugyanis, hogy ez a hatósági aktus annyira száraz és lélektelen, hogy azt az újdonsült párok 30 százaléka akkor is egyházi esküvővel egészíti ki, ha nem hívők.

Ami a házasulandó feleket illeti, a családügyi államtitkárság esetükben a tudatosítást helyezi előtérbe, nekik egy olyan kézikönyvet adnának majd át, amelyben jogaikról és kötelességeikről tájékoztatják őket. "Tisztában kell lenniük a házasság jogi tartalmával, a felek közötti szolidaritással, például a hitelek visszafizetése vagy az adózás vonatkozásában" - hangsúlyozta a családügyi államtitkár, hozzátéve, hogy a brosúrában a gyermekek nevelésével vagy az örökösédéssel kapcsolatos szabályokról is szó lesz.

A kezdeményezés meglepőnek tűnhet Franciaországban, az itteni társadalom ugyanis nem igazán nevezhető házasságbarátnak, amit egyebek mellett az is jól jelez, hogy 2004-ben az akkori kormány rendkívüli mértékben megkönnyítette a válást. Hogy most mégis erősíteni szeretnék ezt a sokak által idejétmúltnak tartott intézményt, annak az oka az, hogy immár gyakorlatilag minden második házasság válással végződik.

Márpedig ennek komoly anyagi következményei vannak: a francia családok 19 százaléka úgynevezett egyszülős család, 32 százalékuk pedig a szegénységi küszöb alatt él. Ráadásul sokak szerint a válások nagy számával magyarázható az is, hogy az országban nincs elegendő számú lakás.

A családügyi államtitkárság kezdeményezését rövidesen néhány önkéntesen jelentkező településen bevezetik, de annak hasznosságát többen máris megkérdőjelezik. Francois de Singly szociológus például azt hangsúlyozza, hogy a házasságok sokkal inkább a rutin, a szeretethiány vagy a szeretet kihűlése miatt esnek szét, és nem azért, mert a felek esetleg nem ismerik a rájuk vonatkozó törvényeket.

Amiből talán az következik, hogy a leendő házasulandókat elsősorban a szeretetre kellene megtanítani, de ez már kívül esik az állam illetékességén.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×