eur:
388.49
usd:
361.01
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Elengednék az angolok a skótokat

Kis különbséggel ugyan, de a skótok többsége egy referendum során nem támogatná Skócia függetlenedését Nagy-Britanniától - derült ki a The Sunday Telegraph felmérésének eredményéből. Bár az angolok egy esetleges népszavazáson nem vehetnének részt, ha rajtuk múlna, engednék elszakadni az országrészt.

Népszavazást tartana Skócia első minisztere a 307 éve fennálló angol-skót államszövetségről, és személy szerint az országrész függetlenedését sürgetné.

A hír kapcsán a brit The Sunday Telegraph rendelt felmérést, amelyben a skótokat és az angolokat kérdezték a függetlenségi törekvésekről. Érdekes módon, előbbiek kis többséggel megmaradnának a brit államszövetségben, míg utóbbiak inkább támogatják az elszakadást.

A lekérdezés szerint a skót válaszadók 40 százaléka helyesli az elszakadást, míg 43 százaléka ellenzi azt. Velük szemben az angolok 43 százaléka egyetért Skócia függetlenedési törekvéseivel, míg 32 százalékuk rossz döntésnek tartja -számol be az ELTE TÁTK hírlevele.

Az elszakadás módjaira vonatkozóan három opció közül lehetett választani. A válaszok alapján a skótok 26 százaléka támogatná a teljes függetlenséget, ugyanennyien helyeselnék, ha a külpolitikát és a védelmi ügyeket leszámítva teljes körű döntési jogkört kapna a skót parlament, míg 37 százalék megmaradna a status quo mellett. A kérdésben az angolok ugyanilyen arányban támogatták a jelenlegi helyzet fenntartását, 33 százalék látná jónak a teljes, és 12 százalék a részleges függetlenséget.

Abban mindkét nemzet egyetért, hogy az elszakadás nem feltétlenül válna hasznára Skóciának. Az angolok 51 százaléka szerint rosszabb, 23 százaléka szerint jobb helyzetbe kerülne a régió. A skótok 41 százaléka látja úgy, rosszabb, 38 százaléka szerint jobb irányba haladna hazájuk.

Abban is egyetértés mutatkozik, hogy ha lesz népszavazás, azt mihamarabb meg kell tartani a gazdasági, társadalmi bizonytalanságok minimalizálása érdekében. Alex Salmond, Skócia minisztere, történelmi okokból 2014-ben bonyolítaná le a referendumot a bannockburni csata 700 éves évfordulójának emlékére, amelynek során a skótok fényes győzelmet arattak az angol seregek felett.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×