INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

A szíriai erőszak beszüntetésére szólított fel a pápa - a nap hírei

Infostart / InfoRádió
A szíriai erőszak beszüntetésére szólított fel Urbi et Orbi üzenetében a pápa. A válságról és a család fontosságáról beszélt a karácsonyi éjféli misén Erdő Péter esztergom-budapesti érsek. Az Isten iránti alázat fontosságát hangsúlyozta a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke. A nap hírei 2011. december 25-én, vasárnap.

A szíriai erőszak beszüntetésére szólított fel karácsonyi Urbi et Orbi üzenetében a pápa. XVI. Benedek a vatikáni Szent Péter bazilika erkélyéről, hívők tízezrei előtt mondta el a Róma városának és a világnak szóló üzenetét, amelyben az izraeliek és a palesztinok közötti párbeszéd újrakezdését sürgette, és arra kérte a társadalmi változásokon átment észak-afrikai arab országok lakóit, hogy megújult erővel vegyék ki részüket a közös jó építéséből. Beszéde után a pápa az idén is hatvanöt nyelven, köztük magyarul adta hírül Jézus születését. A Szentatya békét és hitet sürgetett a Szent Péter-bazilikában Szenteste pontifikált ünnepi misén. XVI. Benedek megemlékezett azokról, akiknek a karácsonyt szegénységben, fájdalomban, kivándorlóként kell megélniük.

A család fontosságáról beszélt a karácsonyi éjféli misén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilikában. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke szentbeszédében úgy fogalmazott: a család a legalapvetőbb, legfontosabb emberi közösség, amely megtanít a bizalomra, az elfogadásra, az egymásra figyelésre. Erdő Péter hangsúlyozta: nem szabad megrémülni a pénzügyi adatoktól, statisztikáktól, és attól sem, hogy az ilyen válságok talán annak a jelei, hogy az ember mai életmódja felemészti a föld erőtartalékait. Mint mondta, az embereknek szeretetből kell megoldást keresniük földi gondjaikra.

Az Isten iránti alázat fontosságáról beszélt Bölcskei Gusztáv tiszántúli református püspök a debreceni Református Nagytemplomban tartott karácsonyi istentiszteleten. A Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke hangsúlyozta: aki Isten előtt mer megalázkodni, hogy meglássa őt, az tud utána kiegyenesedni, az alázat ugyanakkor nem a mások előtti hajbókolást jelenti. Hozzátette: a körülöttünk uralkodó zűrzavaron Isten segítségével tudunk felülemelkedni.

A Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint karácsony üzenete, hogy a békesség kiáradhat emberi kapcsolatainkra, a világra, Jézus e világon való megjelenése Isten közösségvállalása az emberrel. Gáncs Péter Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban tartott istentiszteleten reményét fejezte ki, hogy az országgyűlés a jövő héten a keresztény felekezetek által javasolt formában fogadja el az egyházügyi törvényt.

A végtörlesztés lehetőségére hívja fel a figyelmet a közszolgálatban dolgozóknak írt levelében a miniszterelnök. Orbán Viktor emlékeztet arra, hogy a kabinet kedvezményes kamatozású forinthitel biztosításával kíván segítséget nyújtani a devizahitel rögzített árfolyamon történő végtörlesztéséhez. A kormányfő hangsúlyozza: a végtörlesztésre készülőknek december 30-ig kell jelezni bankjuknál az igényüket, és munkahelyi vezetőjüknél is közölni kell szándékukat.

A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója szerint az egész világgazdaság veszélyben van az európai adósságválság miatt. Christine Lagarde egy lapinterjúban egységes európai fellépést sürgetett, mert a december 9-i uniós csúcs csak átmenetileg nyugtatta meg a piacokat. Az IMF vezetője szerint a befektetők egyszerű és részletes válságkezelő menetrendet várnak az uniótól.

A pénzügyi tranzakciókat terhelő különadó minél gyorsabb bevezetését sürgeti az Európai Unióban a német pénzügyminiszter. Wolfgang Schäuble a Bild am Sonntag című német lapnak azt mondta: ha a 27 uniós tagállamban nem lehet keresztülvinni a tervet, Németország és Franciaország arra törekszik majd, hogy az euróövezetben vezessék be a pénzügyi tranzakciós adót. Az Európai Bizottság által támogatott elképzelés szerint a közteher mértéke részvények és kötvények esetében a tranzakciós érték 0,1 százaléka, származékos termékeknél 0,01 százalék. Brüsszeli illetékesek szerint az adóból évente 57 milliárd euró bevétel keletkezhet az unióban.

Elhunyt Mary Zsuzsi táncdalénekesnő - erősítette meg a távirati iroda értesülését a rendőrség. Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese közölte: állampolgári bejelentés alapján egy 64 éves nőt találtak holtan egy XII. kerületi családi házban. Hozzátette: a helyszíni szemle kizárta az idegenkezűséget, a haláleset körülményeit közigazgatási eljárás keretében vizsgálják. Mary Zsuzsi az 1968-as táncdalfesztiválon megosztott első díjat nyert. A hatvanas évek végén külföldre távozott, és csak a kilencvenes évek elején tért vissza Magyarországra.

A címlapról ajánljuk