INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Radioaktív anyagot találtak egy Iránba tartó utasnál Moszkvában

InfoRádió / MTI
Radioaktív anyagot találtak az orosz vámosok egy Iránba tartó utasnál a moszkvai Seremetyjevo repülőtéren - közölte pénteken az orosz szövetségi vámhivatal.

A tájékoztatás szerint egy utas poggyászában 18 darab - iparilag gyártott - fémtartályt találtak, amelyek sugárzása húszszorosa a megengedett határértéknek. A vizsgálat során megállapították, hogy a tartályokba zárt anyag olyan radioaktív izotóp, amely kizárólag atomreaktor működésekor keletkezhet.

A radioaktív nátrium 22-es - ipari - izotópot tartalmazó fémtartályokat már a beszállás előtt, az utasváróban találták a sugárzásmérő készülékeknek köszönhetően - adta hírül a vámhivatal.

Az ügyben a moszkvai Seremetyjevo repülőtéri vámhatóság feljelentése alapján bűnügyi eljárás indult az illetékes moszkvai ügyészségen.

A nátrium 22-es izotópot a gyógyászatban használják, nem található meg a természetben. Előállítása gyorsítókban, azaz ciklotronokban történik. Ezek a berendezések a Roszatom állami vállalatnál, valamint több egyetemen, illetve az olyan nagy orvostudományi központokban és kutatóintézetekben is megtalálhatóak, mint például a híres Kurcsatov Intézet.

Oroszország és Irán között életben van egy megállapodás molibdén 99-es és jód 131-es orvosi izotópok szállításáról - emlékeztetet az Interfax orosz hírügynökség.

A címlapról ajánljuk