INFORÁDIÓ 

2018. március 23. péntek
Emőke

Az iszlamisták magabiztosan vezetnek az egyiptomi választásokon

InfoRádió / MTI
Magabiztosan vezetnek az iszlamisták az egyiptomi választásokon az első forduló után, de még hátravan két voksolás, amely megváltoztathatja a politikai erőviszonyokat.

A választási bizottság által vasárnap közzétett, és az állami médiában ismertetett eredmények szerint a parlamenti választás első, hétfőn és kedden lebonyolított fordulójában a Muzulmán Testvériség pártja, a Szabadság és Igazságosság vezette szövetség az érvényes szavazatok 36,6 százalékát kapta. A szalafisták pártja, az an-Núr a voksok 24,4 százalékára tett szert, míg a világi alapokon szerveződő liberális pártok szövetsége, az Egyiptomi Tömb a voksok 13,4 százalékát gyűjtötte össze.

Az élbolyt alkotó három pártot a Vafd liberálisai követik - ők a szavazatok 7,1 százalékát gyűjtötték össze, majd a mérsékelt iszlamista Vaszat következik a voksok 4,3 százalékával. A fiatal aktivisták által szervezett, Folytatódik a Forradalom nevű tömörülés a szavazatok 3,5 százalékára tett szerint, míg a többi vokson kisebb pártok osztoztak.

A választás második , hétfőn tartandó fordulójában a Muzulmán Testvériség és a második, illetve harmadik helyen végzett szalafisták és liberálisok kemény párharca várható. A szalafisták különösen Egyiptom második legnagyobb városában, Alexandriában, illetve a Nílus deltájában fekvő Dumját városában szorongathatják meg az ország legjobban szervezett pártját. Itt fej-fej melletti eredményeket hozott az első forduló, s a szalafisták meglepően jól szerepeltek. Az al-Ahbár című egyiptomi lap azt írta, hogy a második fordulóval vége szakadhatnak a Muzulmán Testvériség és a szalafisták "mézeshetei", és "testvérekből ellenségekké" válhatnak.

Összességében az első forduló választási eredményeiből arra lehet következtetni, hogy az iszlamista pártok együttesen akár a parlamenti mandátumok kétharmadára is szert tehetnek. Ez aggodalmakat vált ki Izraelben, jóllehet a Muzulmán Testvériség - amely szellemiségéből táplálkozik a Hamász palesztin szélsőséges mozgalom - nem követelte az 1979-es egyiptomi-izraeli békeegyezmény érvénytelenítését.

A vasárnapi számadatok azonban még nem tekinthetők végleges eredményeknek, a politikai erőviszonyok még változhatnak a választások decemberi második és januári harmadik szakaszának fényében.

A választási részvétel az első kétnapos fordulóban 62 százalékos volt, s eddig csak négy független jelölt kapott helyet a majdani parlamentben.

A címlapról ajánljuk