INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Az amerikai szenátus szankciókat fogadott el Irán ellen

Infostart / InfoRádió
Az amerikai szenátus új szankciókat fogadott el az iráni jegybank ellen, hogy fokozza a nyomást az atomprogramját makacsul folytató Teheránra.

A szenátus egyhangúlag hagyta jóvá a Pentagon 2012-es költségvetési tervezetéhez benyújtott módosító indítványt, amely feljogosítja Barack Obama elnököt minden olyan külföldi pénzintézet javainak befagyasztására, amelyek a kőolajipari szektorral kapcsolatos kereskedelmi tevékenység finanszírozását az iráni központi bankon keresztül intézik.

Az amerikai elnöknek mindazonáltal joga lesz arra is, hogy nemzetbiztonsági érdekekből vagy humanitárius megfontolásokból kivételt tegyen. Az említett büntetőintézkedések akkor foganatosíthatóak, ha az elnök megítélése szerint más országokból elegendő mennyiségű kőolaj érkezik a világpiacra, azaz a szankciók nem okoznak zavart a fekete arany világpiacán.

A Fehér Ház többször is óva intette a szenátust ennek a javaslatnak az elfogadásától. Kormányzati tisztségviselők kifejtették, hogy a szövetségesek fenyegetése nem a legjobb módja annak, hogy együttműködésre bírják őket. Bár a Fehér Ház is valóban szeretne további szankciókat az iráni jegybank ellen, ezek hatását jól ki kell számítani, hogy ne keletkezzen zavar az olajpiacokon, s ne idegenítsék el velük a potenciális szövetségeseket.

A szenátus 93 igen szavazattal 7 ellenében jóváhagyta a 2012-es védelmi költségvetési törvényt, amely 660 milliárd dollárban határozza meg a keretet. Obama vétófenyegetésének dacára a szenátus jóváhagyta azt a rendelkezést is, hogy a terrorizmussal gyanúsított személyek maradjanak továbbra is elsősorban az amerikai hadsereg fogságában, még akkor is, ha amerikai állampolgárok.

A képviselőház még májusban elfogadta a Pentagon finanszírozásáról szóló törvényjavaslatot, így a két háznak most össze kell fésülnie a törvényt, hogy tovább tudja küldeni Obama elnöknek aláírásra.

A címlapról ajánljuk