eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Jóváhagyta a volt francia miniszterelnök felmentését a fellebbviteli bíróság

Jóváhagyta a párizsi fellebbviteli bíróság szerdán Dominique de Villepin volt francia miniszterelnök felmentését a rágalmazási Clearstream-ügyben.

Villepint azzal vádolta az ügyészség, hogy az ő megrendelésére került Nicolas Sarkozy államfő neve arra a 2003-ban összeállított, utóbb hamisítványnak bizonyult listára, amely több mint nyolcszáz francia közéleti személyiséget kevert pénzmosás gyanújába.

"Szeretném üdvözölni igazságszolgáltatásunk függetlenségét, amely képes volt ellenállni a politikai nyomásnak" - mondta az ítélethirdetést követően a volt kormányfő, aki Sarkozy jobboldali alternatívájaként jelöltetni kívánja magát a jövő évi elnökválasztáson. Ha most tartanák az elnökválasztást, a felmérések szerint a franciáknak alig 2-4 százaléka szavazna Villepinre, aki 2005 és 2007 között töltötte be a miniszterelnöki tisztséget.

Az ügyből a 2007-es elnökválasztás előtt lett politikai botrány, miután az elnökjelöltségre pályázó Sarkozy pénzügy-, majd belügyminiszterként tudomást szerzett arról, hogy a hamisítvány ügyében legfőbb riválisa, az időközben kormányfővé előlépett Villepin - még külügyminiszterként - titkos nyomozást rendelt el az ő tájékoztatása nélkül. Sarkozy ezt követően nyilvánosan meggyanúsította saját miniszterelnökét, majd államfővé választását követően felperese lett a rágalmazási ügynek.

Az elsőfokú felmentő ítélet ellen azonban csak az ügyészség nyújtott be fellebbezést. Sarkozy akkor közleményben tudatta: "tudomásul veszi", hogy Dominique de Villepin szerepe nem volt bizonyítható a manipulációban, és nem kívánt fellebbezni az ítélet ellen.

A fellebbviteli bíróság enyhítette az első fokon elítélt vádlott büntetését is. Jean-Louis Gergorin, az EADS repülőipari konszern korábbi alelnöke volt az ítélet indoklása szerint a Clearstream-ügy kitalálója, a hamisított névsort ő juttatta el - névtelenül - egy korrupciós ügyeket vizsgáló bíróhoz. Gergorin ezért három év szabadságvesztést (ebből 6 hónap letöltendőt) kapott. A listát hamisító informatikust, Imad Lahoudot rágalmazásban való bűnrészesség, továbbá hivatali visszaélés és adatlopás miatt ítélték három év szabadságvesztésre, amelyből 18 hónapot kell letöltenie, valamint 40 ezer eurós pénzbüntetést is kapott.

Dominique de Villepin számára azonban nem értek véget a bírósági ügyek, miután afrikai államfőktől érkező kenőpénzek elfogadásával vádolta meg őt és Jacques Chirac volt köztársasági elnököt vasárnap az az ügyvéd, aki a mai napig kulcsszerepet tölt be a francia elnöki hivatal és az afrikai országok közötti kapcsolattartásban. Mindkét politikus visszautasította a vádakat, és jelezte: rágalmazás miatt feljelentést tesz. Az ügyészség kedden előzetes vizsgálatot rendelt el az ügy tisztázására.

"Ne felejtsük el, hogy a Clearstream-ügy a 2007-es elnökválasztás előtt robbant ki. Szeretném, ha ez tanulságként szolgálna a 2012-es elnökválasztásra" - hangsúlyozta Villepin a fellebbviteli bíróságon.

Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×