eur:
388.49
usd:
360.74
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

A terror kronológiája - így zajlottak a drámai események 2001. szeptember 11-én

Tíz évvel ezelőtt, amerikai idő szerint a reggeli órákban 19 gépeltérítő vett irányítása alá négy utasszállító gépet. Kettővel a New York-i World Trade Center ikertornyainak, eggyel pedig a washingtoni Pentagonnak csapódtak. A negyedik eltérített repülő egy pennsylvaniai tisztáson zuhant le. Az Inforadio.hu feleleveníti a drámai nap eseményeit. Ez a szeptember 11-ei terror kronológiája.

7:59

A bostoni Logan nemzetközi reptérről 14 perc késéssel felszáll az American Airlines Boeing 767-es típusú Los Angelesbe tartó 11-es járata. A 81 utas között van öt gépeltérítő.

8:14 Ugyanerről a reptérről egy szintén teljesen megtankolt Boeing, a United Airlines 175-ös járata 56 utassal és kilenc fős személyzettel felszáll. Ezen a járaton is öt merénylő tartózkodik a fedélzeten.

8:19 Betty Ong, a 11-es járat egyik légi utaskísérője riadóztatja az American Airlines légitársaságot: "A pilótafülke nem válaszol, valakit megkéseltek a business classon, és azt hiszem gázspay is van, nem tudunk lélegezni. Nem tudom, azt hiszem eltérítettek minket".

8:20 A washingtoni Dulles reptérről felszáll az American Airlines Los Angelesbe tartó Boeing 757-ese. A 77-es járaton hat személyzet és 58 utas - köztük öt gépeltérítő - tartózkodik.

8:24 A 11-es járatról rádióadás hallatszik: "Van néhány gépünk. Csak maradjanak csöndben, és rendben lesznek. Visszatérünk a reptérre". Az egyik gépeltérítő, Mohamed Atta valószínűleg rossz gombot nyomott meg a pilótafülkében: az utasokhoz akart szólni, ehelyett a rádió gombját tartotta nyomva.

8:25 A rádiót hallva a bostoni légi irányítók riadóztatják a többi irányítóközpontot. Az Észak-amerikai Légvédelmi Parancsnokságot (NORAD) ekkor még nem értesítik.

8:26 A 11-es járat 100 fokos fordulatot tesz dél irányba, New York városa felé.

8:37 A bostoni légi irányítás katonai segítséget kér a NORAD-tól.

8:42 A United Airlines 93-as járata 37 utassal és hétfős személyzettel 40 perc késéssel felszáll Newarkban. A San Franciscóba tartó Boeing 757-esen négy gépeltérítő utazik.

8:42 és kb 8:46 között: Eltérítik a 175-ös járatot.

8:44 A 11-es járatról Amy Sweeney stewardess telefonon tájékoztatja az American Airlines dallasi irodájában tartózkodó Michael Woodwardot: "Valami nem stimmel. Gyorsan süllyedünk". A férfi megkérdezi, mit lát az ablakból. "Látom a vizet. Látom az épületeket". Rövid szünet után folytatja a légi utaskísérő: "Alacsonyan repülünk. Nagyon-nagyon alacsonyan repülünk. Túl alacsonyan repülünk. Uram isten, jóval alacsonyabban repülünk". Itt megszakad a vonal.

8:46 Két F-15-ös harci gép száll fel a massachusettsi légi bázisról.

8:46:26
A 11-es járat 790 kilométer per órás sebességgel becsapódik a New York-i Világkereskedelmi Központ északi tornyába, a 93. és a 99. emelet közé.

8:48

Először egy helyi tévé, a WNYW tudósít a becsapódásról. Az élő képen a toronyból gomolygó fekete füst látszik.

8:49 A CNN egy reklámot megszakítva, rendkívüli híradásban jelenti be, hogy meg nem erősített információk szerint egy repülőgép csapódott a Világkereskedelmi Központ egyik tornyába. "World Trade Center Katasztrófa" - olvasható a képernyőn megjelenő szalagcímben.



Sean Murtagh, a CNN pénzügyi alelnöke jelentkezik be New York-i irodájából. Õ erősíti meg, hogy egy Boeing szállt bele a toronyba.

8:50 és 8:54 között Eltérítik a 77-es járatot. A gép letér az eredeti útirányról, és dél felé, Ohiónak fordul.

8:55
George Bush elnök a Florida állambeli Sarasotában, az Emma E. Booker Általános Iskolában tartózkodik hivatalos látogatáson. Helyszínen lévő tanácsadója, Karl Rove tájékoztatja arról, hogy egy kisebb kétmotoros repülő szállt bele a WTC egyik tornyába. Mielőtt belépett az osztályterembe, az elnök telefonon beszélt a washingtoni Fehér Házban tartózkodó Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadójával, aki elmondta: egy utasszállító csapódott a toronyba, "jelenleg ennyit tudunk, elnök úr".

8:58 A 175-ös járat New York City felé veszi az irányt.

9:02:59
A 175-ös járat 950 kilométer per órás sebességgel csapódik a Világkereskedelmi Központ déli tornyába, a 77. és a 85. emelet közé.

9:03

A floridai iskolalátogatáson tartózkodó Bush elnök belép az osztályterembe.

9:03
A NORAD-ot riadóztatják: eltérítették a 175-ös járatot.

9:05 Bush elnök, mielőtt belekezdene a kisiskolásokkal közösen a The Pet Goat című mese felolvasásába, vezérkari főnöke, Andrew Card a fülébe súgja: "Egy második gép csapódott a másik toronyba. Amerikát megtámadták". Bush nem áll fel, nem hagyja el az osztálytermet, de nem olvas fel hangosan a gyerekekkel. Ezt később azzal indokolta, hogy nem akart ráijeszteni a diákokra.



9:08

A Szövetségi Légügyi Hivatal, az FAA megtiltja, hogy országszerte felszálljanak azok a gépek, amelyek New York felé, vagy a város felett haladnak.

9:11 Az utolsó metrószerelvény elhagyja a Világkereskedelmi Központot.

9:14 Bush elnök csapatának több tagjával egy telefonnal és tévével felszerelt szobába megy. Az elnök beszél Dick Cheney alelnökkel, nemzetbiztonsági tanácsadójával, Condoleezza Rice-szal, New York állam kormányzójával, George Patakival, valamint az FBI vezetőjével, Robert Muellerrel.

9:17 AZ FAA lezár minden New York környéki repteret.

9:17 A CBS News tudósítója, John Steward arról beszél Washingtonból, hogy a titkosszolgálatok szerint valószínűleg Oszama bin Laden felelős a támadásokért.

9:18 A CNN az AP hírügynökségtől kapott FBI-tól származó információkra hivatkozva lecserélte a szalagcímet: "AP: a repülőt a becsapódás előtt eltérítették".

9:21 Minden hidat és alagutat lezárnak Manhattanben.

9:25 A CNN az AP-től azt az információt kapta, hogy a két becsapódás "terrorcselekménynek tűnik".

9:26 Az FAA országosan megtiltja a gépek felszállását, útvonaltól függetlenül.

9:28 A 93-as járat gépeltérítői berontanak a pilótafülkébe, és az irányításuk alá veszik a gépet. A clevelandi légi irányítók hallják, mi történik a repülőn.

9:29 Bush elnök első nyilatkozatát teszi az iskolából az eseményekkel kapcsolatban. Nemzeti tragédiának nevezi a történteket, és hangsúlyozza: visszamegy Washingtonba. Ekkor az elnök és csapata nem tudja, hogy még két gépet térítettek el a terroristák. Az elnöki konvoj 9:35-kor hagyja el az iskolát.

9:35 A titkosszolgálat elrendeli Dick Cheney evakuálását a Fehér Házból, miután jelentést kapott arról, hogy a 77-es járat Washington felé tart. Az alelnököt egy biztonsági bunkerbe viszik.

9:37:46 A 77-es járat a Pentagon nyugati szárnyába csapódik Washingtonban. Azonnal tűz üt ki az épületben.

9:39

Először a Fox News ad hírt az újabb támadásról.

9:43 Evakuálják és lezárják a Fehér Házat, valamint a Kongresszus épületét, a Capitoliumot.

9:45 Lezárják az Egyesült Államok teljes légterét. Egyetlen civil repülő sem szállhat fel, a levegőben tartózkodó járatoknak pedig a legközelebbi reptéren kell landolniuk. Minden Amerikába tartó és a levegőben tartózkodó nemzetközi járatot átirányítanak Kanadába és Mexikóba. Csak a katonai és az orvosi járatok, valamint a "fegyencjáratok" használhatják az Egyesült Államok légterét. A légtérzár egészen szeptember 14-éig tart.

9:52 A Nemzetbiztonsági Hivatal elkap egy telefonhívást, amely Oszama bin Laden Afganisztánban tartózkodó segédje és egy Grúziában lévő ismeretlen személy között zajlott. Előbbi azt mondta, hogy "jó híreket" kapott, és hogy még egy célpont van.

9:55 Az Air Force One, fedélzetén Bush elnökkel, felszáll Sarasota-Bradenton nemzteközi reptéren.

9:57
"Lázadás" kezdődik a 93-as járaton: az utasok megpróbálják visszavenni az irányítást a gépeltérítőktől.

9:59 A World Trade Center déli tornya összedől 56 perccel a 175-ös járat becsapódása után.



10:03:11

A 93-as járat Pittsburghtől délkeletre, Johnstown közelében földnek csapódik. Később kiderült, hogy az utasok megtudták, mi történt New Yorkban, és legalább hárman azt tervezték, szembeszállnakk a gépeltérítőkkel. Sikerült betörniük a pilótafülke ajtaját. A terroristák célpontja a Fehér Ház vagy a Capitolium épülete lehetett.

10:13 Elkezdik evakuálni a New York-i ENSZ-székházat.

10:15 Jelentések szerint a Demokratikus Front Palezstina Felszabadításáért nevű szervezet vállalt felelősséget a támadásokért - ezt azonban a csoport nem sokkal később cáfolja.

10:28
Összedől a Világkereskedelmi Központ északi tornya is, amelybe 1 óra és 41 perccel ezelőtt csapódott be a 11-es járat.

4

10:43

New York polgármestere, Rudy Giuliani elrendeli Lower Manhattan (a pénzügyi negyed és a Battery Park) kiürítését.

10:49 Az amerikai hírtelevíziók közül először a Fox News kezdi el használni a képernyő alján futó hírsort (news ticker). Fél órával később a CNN-en is olvashatóak így a fontosabb információk egy-egy mondatban.

10:50 A Pentagon egy része összedől az épületben pusztító tűz miatt.

11:05 Az FAA megerősíti, hogy a 11-es járaton kívül "több repülőgépet is eltérítettek".

12:30 körül Colin Powell külügyminiszter a perui Limában gépre száll, és Washingtonba indul.

12:39 A CNN-en John McCain republikánus szenátor háborús cselekedetnek minősítette a támadásokat.

12:41 "Az FBI és a hírszerzők is úgy vélik, hogy ez bin Laden névjegye" - Orrin Hatch szenátor a CNN-nek nyilatkozva.

13:04 George Bush készültségbe helyezi az amerikai katonákat világszerte. Előre felvett beszédében, amelyet a barksdale-i légitámaszpontról sugároznak, az elnök kijelenti: "a szabadságot támadta meg ma reggel egy arctalan gyáva, de megvédjük a szabadságot". Hangsúlyozta, hogy "az Egyesült Államok levadássza és megbünteti azokat, akik felelősek ezekért a gyáva tettekért".

14:00 Az amerikai tőzsdefelügyelet (SEC) bejelenti, hogy az amerikai értékpapír-piacok nem nyitnak ki.

14:39
Rudy Giuliani New York-i polgármester sajtótájékoztatót tart, amelyen felteszik a kérdést, hogy mennyien hallhattak meg a Világkereskedelmi Központban. "Többen, mint amennyit bármelyikünk is elviselne" - válaszolta a metropolisz első embere.

14:50 Bush elnök megérkezik a nebraskai Offutt légi bázisra, ahol telefonon vezeti a Nemzetbiztonsági Tanács ülését.

16:25 Bejelentik, hogy szeptember 12-én is zárva marad a tőzsde.

17:20 Összeomlik a Világkereskedelmi Központ kiürített, 47 emeletes 7-es számú épülete, amelyben New York katasztrófaelhárító központja működött.

18:00
Az utolsó Amerikába tartó repülőgép is landolt a kanadai Vancouverben.

18:54 George Bush elnök megérkezik a Fehér Házba.

20:30 Bush közel ötperces beszédet mond, amelyet a Fehér Házból közvetítenek. Az Egyesült Államok elnöke közli: ezrek vesztették életüket a támadásokban. "A terrortámadások megrengethetik a legnagyobb épületeink alapjait, de nem érinthetik Amerika alapjait. Ma nemzetünk látta a gonoszt, az emberi természet legrosszabb oldalát" - fogalmazott Bush, aki kiemelte: az Egyesült Államok felkutatja a felelősöket, és igazságot szolgáltat.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×