eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Újabb fejezetéhez érkezett a szlovák-magyar matricaháború

Dél-Szlovákiában fokozódik a "matricaháború". A magyar nyelv használatát szorgalmazó matricák eddig több mint egy tucat, jórészt magyarok lakta felvidéki városban jelentek meg. A hétvégén már látni lehetett szlovák "ellenmatricákat" is.

A magyar nyelv használatát szorgalmazó matricák eddig - június közepe óta - több mint egy tucat, jórészt magyarok lakta felvidéki városban jelentek meg, többek között Somorján , Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Szencen, Galántán, Párkányban, Zselízen, Rimaszombatban és Tornalján is. A kétnyelvű feliratok használatára buzdították a vállalkozókat, főleg az üzlet és étteremtulajdonosokat.

A hét elején a Pozsonyhoz közeli Somorján újabb, a magyar nyelv használatát szorgalmazó matricákat ragasztottak ki..

Mint a Felvidék.ma szlovákiai magyar hírportál közölte, a legújabb matricák kimondottan Somorja részére készültek. Minőségi matricákról van szó, magyar színekkel körvonalazott szívben szerény, de sokatmondó felirat: "Somorja a mi városunk".

A hétvégén Érsekújváron már láthatók voltak az első szlovák "ellenmatricák" is.

Az "ellenmatricák" kiragasztását a Szlovák Megújhodási Mozgalom (SHO) hirdette meg honlapján. Az "Állítsuk meg őket, testvérek!" elnevezést viselő kampány kezdetén a radikális mozgalom mintegy ötezer szlovák kettőskeresztes matricát küldött szét aktivistáinak, hogy azokat ragasszák ki a dél-szlovákiai magyar feliratokra.

Mint a radikális szervezet honlapján olvasható: "A Szlovák Megújhodási Mozgalom felszólít minden szlovákot, ne legyenek könnyelműek, és mutassák meg, ki van itt otthon!". A mozgalom ugyanakkor jelezte, hogy már több ezer Na Slovensku po slovensky! (Szlovákiában szlovákul!) feliratú matricát is rendelt, amelyeket aktivistái rendelkezésére bocsát.

"Ha elfogynak a Szlovákiában szlovákul! feliratú matricák, polgári társulásunk kész további több ezer matricát rendelni, hogy közösen mutassuk meg: Szlovákiát nem adjuk!" - olvasható a nacionalista szervezet honlapján.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×