eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Újabb tüntetéseket hirdettek meg a fiatalok Egyiptomban

Egyiptomi tüntető fiatalok szombaton megesküdtek arra, hogy addig nem hagyják el a kairói Tahrír teret, amíg az országot kormányzó katonai tanács nem teljesíti összes követelésüket.

A július 8. óta demonstráló fiatalokat a végletekig feldühítette, hogy a katonai rendőrség pénteken erőszakkal kergetett szét egy tüntetést Alexandriában és Szuezben is.

A Mohamed Huszein Tantávi ideiglenes államfő vezette legfelső katonai tanács a Facebook közösségi portálon nyilvánosságra hozott közleményében tagadta, hogy erőt alkalmaztak volna a tüntetőkkel szemben. Egyúttal azzal vádolta meg a demokráciáért küzdő fiatalok csoportját, az Április 6. mozgalmat, hogy "éket ver a nép és a hadsereg közé", alá akarja aknázni a stabilitást.

A közleményt nem sokkal az után tették közzé, hogy a Tahrír térről több mint ezer tüntető indult el a védelmi minisztérium felé. A tömegnek több száz katonai rendőr, illetve páncélozott járművek állták útját.

Kairóban és más nagyvárosokban, így Alexandriában és Szuezben is két hete tüntetnek, további reformokat, azok végrehajtásának pontos menetrendjét, a polgári kormány mozgásterének bővítését, a katonai bírósági eljárások leállítását és a bukott rendszer vezetőinek felelősségre vonását követelve.

A demonstrációk túlnyomóan békés légkörben folytak, de pénteken Alexandriában katonai rendőrök a levegőbe lőttek és ütötték-verték a tüntetőket, miután a tömeg nem volt hajlandó levonulni egy főútról. Szuezben hivatalos közlés szerint a tüntetők Molotov-koktélokkal és kövekkel dobálták a biztonsági erők helyi központját, amire válaszul erőt alkalmazott a katonai rendőrség.

Eszám Saraf új, jelentősen átalakított kormány csütörtökön tette le a hivatali esküt, s ígéretet tett arra, hogy felgyorsítják a bírósági eljárásokat és a politikai reformokat. Saraf közölte, hogy testületet állít fel a korrupció elleni harc érdekében, és a rendkívüli állapotot 30 éve bevezető törvény eltörlésén dolgozik. Közölte, hogy Manszúr el-Eszávi belügyminiszter - akinek leváltását amúgy nyomatékosan követelték a tüntetők - emberjogi tanácsadót nevez ki, és engedélyezi a börtönök felkeresését civil és emberjogi csoportoknak.

A tüntetőknek azonban mindez nem elég. Az elsősorban világi, liberális és baloldali csoportok aktivistái nem hajlandóak elhagyni a Tahrír teret, az iszlamista csoportok, köztük a Muzulmán Testvériség, pedig július 29-re hirdetett nagygyűlést.

Címlapról ajánljuk

Tényleg megvan a válasz az ősi piramisok titkára?

A Nílus egy mára teljesen eltűnt, ősi mellékága mentén épültek fel az ókori egyiptomi piramisok, köztük a híres gízai piramis, több mint négyezer éve - állapította meg a piramisok építésének rejtélyét kutató amerikai kutatócsoport.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×