eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Észak-Korea katonai megtorlással fenyegetőzik

Észak-Korea "katonai megtorló akcióval" fenyegette meg pénteken Dél-Koreát.

A fenyegetés előzménye, hogy a két ország kölcsönösen egymást okolta a Pekingbe tervezett csúcstalálkozó kudarcba fulladásáért. Észak-Korea pénteken kiadott közleményében közölte: nem tartja szükségesnek, hogy Ri Mjong Bak dél-koreai elnök "áruló csoportjával" közvetlenül tárgyalóasztalhoz üljön. Phenjan úgy véli, hogy a Szöullal való nézeteltéréseket kizárólag fegyveres erővel lehet rendezni.

Szerdán az észak-koreai nemzetvédelmi bizottság elállt a tervezett tárgyalásoktól, mondván, hogy a szöuli kormány előzetes információkat közölt a sajtóval, illetve elferdítette a tervezett pekingi csúcstalálkozóval kapcsolatos részleteket. Szöul csütörtökön tagadta, hogy "esedezett" volna egy kétoldalú csúcstalálkozóért Phenjannal, valamint hogy kiszivárogtatta a tervezett találkozó részleteit.

A két Korea hagyományosan rossznak mondható kapcsolatai különösen azt követően váltak fagyossá, hogy Szöul Phenjant vádolta a Cshonan dél-koreai korvett tavaly március 26-i megtámadásával és elsüllyesztésével. Mindezt tovább fokozta a dél-koreai Jonpjong-sziget elleni tavaly november 11-i tüzérségi támadás, amelyben négyen meghaltak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×