eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Luxuskörülmények közé került Mladic

A szerbiai börtönökben uralkodó viszonyokhoz képest sokkal jobb körülmények közé került a háborús bűntettek elkövetésével vádolt, múlt héten elfogott Ratko Mladic a homokos tengerpart közelében lévő hollandiai, scheveningeni börtön magánzárkájában.

A boszniai szerb hadsereg egykori parancsnoka kedden érkezett meg a hágai Nemzetközi Törvényszék büntetés-végrehajtási intézményébe, a népirtással vádolt egykori vezetők és katonatisztek gyűjtőhelyére. Mladicot egyebek mellett a 43 hónapig tartó szarajevói ostrom alatt 10 ezer civil megölésével, továbbá a srebrenicai mészárlással, azaz 8 ezer muszlim módszeres meggyilkolásával vádolják.

A strandtól mindössze 2 kilométerre lévő fogdában Mladic viszontláthatja majd egykori politikai partnerét, a 2008-ban elfogott Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt, akinek pere még folyamatban van, továbbá megismerkedhet a korábbi libériai vezetővel, a Sierra Leone-i "véres gyémántok" feletti ellenőrzésért folytatott küzdelem során történt erőszakcselekmények (gyilkosság, nemi erőszak, szexrabszolgaság) elkövetésével vádolt Charles Taylorral, illetve a gyermekkatonákat toborzó kongói hadúrral, Thomas Lubangával is.

A volt tábornok amellett, hogy társasági életet élhet, nyugodtan foglalkozhat majd saját dolgaival is. A bebörtönzöttek a 10 négyzetméteres, ággyal, asztallal, könyvespolccal, faliszekrénnyel, vécével, mosdóval és telefonnal felszerelt cellákban tévét nézhetnek és még számítógépet is használhatnak, de az internethez, így az elektronikus levelezéséhez nem férhetnek hozzá. A szabály az, hogy este 9 órától reggel fél 8-ig nem hagyhatják el a zárkájukat, de utána már kedvükre vegyülhetnek a többiekkel. Az intézet még azzal is elősegíti a fogva tartottak komfortérzetét, hogy a rabruha helyett engedélyezi a saját öltözet viselését. Napközben annyi megkötés van, hogy tilos politikai és jogi ügyeket megvitatni a témák érzékenysége miatt.

Sefer Halilovic egykori boszniai muszlim tábornok, akit horvát civilek meggyilkolásával gyanúsítottak, de később felmentettek, könyvet is írt a scheveningeni fogdában eltöltött évekről, részletesen ecsetelve az ottani hangulatot, az átélt örömöket és nehézségeket.

"A háború szétválasztott, Hága pedig ismét összekovácsolt minket" - olvasható a volt muszlim tábornok írásában.

A törvényszék által szintén felmentett Ljube Boskovski volt macedón belügyminiszter szintén a börtönben kialakult összetartásról számolt be. Példának említette, hogy a Kanári-szigeteken őrizetbe vett Ante Gotovina Hágába érkezésekor csak egy rövidujjú inget viselt, és végül Slobodan Milosevic volt szerb vezető adott neki egy pulóvert, hogy ne fázzon. (Ante Gotovina horvát tábornokot nemrég ítélték 24 év börtönre szerbek ellen elkövetett háborús bűncselekmények miatt.)

Halilovic beszámolt róla, hogy a scheveningeni börtön falain belül a közös beszélgetések többnyire az ételről, a családról és az egészségügyi problémákról szóltak. Mint mondta, sokan panaszkodtak az ebédre, amelyet nem a balkáni ember szája íze szerint készítettek. "A zöldségeket nem főzték elég puhára, az adagok kicsik voltak, így a büfében kellett megvenni magunknak az ételt" - mesélte az egykori tábornok, aki a legnagyobb problémának a maga részéről azt tartotta, hogy nehezen szerzett időpontot a fogorvosnál, mivel az intézet csupán egy szakembert foglalkoztatott, a várólista pedig hosszú volt.

Az ügyvédei szerint gyenge egészségi állapotban lévő Mladic abban biztos lehet, hogy megkapja a szükséges orvosi ellátást, mivel azóta, hogy Milosevic cellájában 2006-ban szívrohamot kapott, s így néhány hónappal az ítélethirdetés előtt meghalt, a hágai törvényszék különösen ügyel arra, hogy a vádlottak megérjék a bírósági döntést.

"A fogva tartottak igénybe vehetik a börtönben az egészségügyi szolgáltatást, de ha komoly problémájuk van, egy másik börtön kórházába vagy rendes polgári kórházba is elszállíthatjuk őket" - hangsúlyozta Nerma Jelacic, a törvényszék egyik szóvivője.

Minden szolgáltatás és felszereltség ellenére, mégiscsak egy börtönről van szó - összegezte tapasztalatait a scheveningeni komplexummal kapcsolatban Halilovic.

Címlapról ajánljuk

Árokszállási Zoltán: hamarosan felpöröghet a magyar gazdaság

Az MBH Bank elemzői szerint 2024 második felében felpöröghet a magyar gazdaság, bővülhet a fogyasztás, így részben ennek köszönhetően a GPD növekedése éves átlagban elérheti a 2,7 százalékot - mondta az InfoRádiónak az MBH Elemzési Centrum vezetője.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×