eur:
400.87
usd:
367.48
bux:
74428.1
2024. október 15. kedd Teréz

Mladic, bin Laden és a többiek - a legkeresettebb rosszfiúk listája

Oszama bin Ladent, az al-Kaida vezetőjét május 2-án ölték meg az amerikai hadsereg különleges katonái Pakisztánban, Ratko Mladicot, a boszniai szerb hadsereg egykori parancsnokát pedig május 26-án tartóztatták le. Két nevet ezzel kihúzhatunk a legkeresettebb bűnözők listájáról, de még bőven akadnak olyan "rosszfiúk", akiket terrorizmussal vagy háborús bűnök elkövetésével vádolnak.

Omar al-Bashir

: Szudán elnöke. Darfúrban elkövetett háborús bűnökkel vádolják.

Ali Kushayb: a szudáni kormány által támogatott dzsandzsavíd milícia parancsnoka. Szintén háborús bűnök elkövetésének vádjával akarják törvényszék elé állítani.

Joseph Kony: az ugandai Isten Ellenállási Hadserege (LRA) vezetője. A brutalitásáról hírhedt csoport rendszeresen támad civilekre.

Jean Bosco Ntaganda
: kongói hadúr, akit etnikai népirtással vádolnak, és azzal, hogy gyerekeket kényszerített fegyveres harcra.

Ajman al-Zavahiri: az egyiptomi sebész bin Laden jobbkezének számított. Az al-Kaida vezetőjének megölése után őt tartják az első számú utódjelöltnek. Sokak szerint valójában ő állt a 2001. szeptember 11-én New Yorkban és Washingtonban végrehajtott terrortámadások mögött is.

Anwar al-Awlaki: amerikai születésű hitszónok, az al-Kaida prominens radikálisa.

Adam Yahiye Gadahn: csalásért vádolják Kaliforniában, és azzal, hogy támogatja az al-Kaidát. Az eredetileg kaliforniai illetőségű Gadahn 1995-ben tért át az iszlámra, és 2004 óta szerepelt többször az al-Kaida videoüzeneteiben

Fahd Mohammed Ahmed al-Quso: a vádak szerint ő a felelős az Ádeni-öbölben állomásozó USS Cole hadihajó felrobbantásáért, amelynek során 17 tengerész vesztette életét 2000-ben.

Jamel Ahmed Mohammed Ali-Badawi: szintén a USS Cole hadihajó elleni támadásban való részvétellel vádolják. 2006-ban sikerült megszöknie Jemeni őrizetéből.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.15. kedd, 18:00
Vitézy Dávid
a Főváros Közgyűlés tagja, a Podmaniczky Mozgalom frakcióvezetője
Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Új csúcson az S&P, mindig index emelkedni tudott

Főként pozitív mozgásokat hozott a hétfő reggel Ázsiában, miután a piaci szereplők továbbra is meglehetősen bizonytalanok a kínai gazdaságélénkítő csomag részleteivel kapcsolatban, emellett ráadásul a deflációs félelmek is nőni kezdtek az országban a friss inflációs adatok láttán, ennek következtében pedig eséssel kezdi a hetet az olajár. Európában a tőzsdék a nap végére már pozitív képet mutattak. Gazdasági események szempontjából kimondottan eseménytelenül indult a hét. Amerikában Colombus-nap mellett is rekordon zárt az S&P500, de a többi főbb index is emelkedéssel kezdte a hetet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×