eur:
389.7
usd:
362.76
bux:
68017.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Egy diktátor, akinek nincsenek bankbetétjei Svájcban

Tripoli szerint Moammer Kadhafi líbiai vezetőnek nincs pénze svájci bankokban, s az alpesi ország pénzintézeteiben fellelhető líbiai vagyon a kormány külföldi befektetési hivataláé.

A svájci külügyminisztérium hétfőn arról tájékoztatott, hogy 360 millió frankot találtak olyan számlákon, amelyek Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz vagy közvetlen környezetéhez tartozó személyekhez köthetők. Emellett 410 millió svájci frankot találtak Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnök bankszámláin, Zin el-Abidin ben Ali elűzött tunéziai államfőhöz köthető bankbetéteken pedig 60 millió svájci frank volt. Mindhárom politikus svájci bankszámláit befagyasztották a hatóságok

Háled Káim líbiai külügyminiszter-helyettes azonban azt állította kedden, hogy a líbiai kormány vagyona a svájci bankokban közel 25 millió svájci frankra rúg. A bankszámlákon található pénz a kormány külföldi befektetési portfóliójához tartozik. "Ha egy árva garas is van a vezető (Kadhafi) pénzéből, akkor nyugodtan elvehetik, és odaadhatják valaki másnak" - mondta Káim.

Svájc és Líbia kapcsolatai azután romlottak meg, hogy a genfi rendőrség 2008. júliusában őrizetbe vette Kadhafi egyik fiát, Hannibált és a feleségét azzal a váddal, hogy genfi luxusszállodájukban több alkalmazottat bántalmaztak. A svájci hatóságok rövid időn belül ejtették a vádat, de a két ország között heves diplomáciai vita támadt.

Líbia leállította Svájcba irányuló kőolajexportját, és kivonta ötmilliárd dollárját a svájci bankokból, illetve több mint egy éven át nem engedett ki az országból két svájci üzletembert.

Pokolgép robbant a lázadók bengázi főhadiszállása közelében

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant kedd este a líbiai lázadók bengázi főhadiszállása közelében - közölte a felkelők vezetője.

Abdel-Fattah Júnisz azt mondta, hogy senkinek sem esett baja, de más források szerint két sebesültje van a robbantásnak. A detonáció következtében betörtek az ablakok egy épületben a bengázi bíróság közelében, ahol a lázadók kialakították főhadiszállásukat. Megrongálódtak a közelben parkoló gépkocsik.

Ez volt az első pokolgépes robbantás a lázadók fellegvárának számító Bengázi városában. A lázadót azt gyanítják, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű csoport hajtotta végre a támadást.

Címlapról ajánljuk
Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: most lehetünk optimisták

Bujdos Eszter az üzemanyagárakról: "most lehetünk optimisták"

A kormányzat nyomásának engedve, illetve az olaj világpiaci árának következtében folyamatosan csökken az üzemanyagok ára a hazai benzinkutakon. Ha a forint erősödni tudna a dollárhoz képest, akkor az árak elérnék a régiós középmezőny átlagát. Az InfoRádió az árak alakulásának hátteréről és a várakozásokról kérdezett szakértőt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×