eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Titkos kelet-európai CIA-börtönök foglyai beszéltek először a futárról

Oszama bin Laden megtalálásához olyan információk vezettek, amelyeket a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) kelet-európai titkos börtöneiben évekkel ezelőtt fogva tartott, terroristagyanús emberekből szedtek ki - közölték hétfőn meg nem nevezett amerikai tisztségviselők.

Ezek a foglyok beszéltek a CIA vallatóinak egy bizonyos futárról, akiről annyit tudtak, hogy bin Laden különösen bízik benne. Négy évbe telt, mire kiderült, hogy a kuvaiti születésű Sejk Abu Ahmedről van szó, és újabb évek kellettek ahhoz, hogy a futár nyomára bukkanjanak. Hírszerző ügynökök a tavalyi év közepén tudták lehallgatni egy olyan beszélgetését mobiltelefonon, amely alapján azonosították lakhelyét, az egymillió dollár költségen, 2005-ben felépült, erődszerű abbotábádi házat.

Az, hogy a futár a házban lakik, idén február közepére vált bizonyossá, mert egybevágóak voltak ez erről szóló, különböző hírszerzési forrásokból származó információk. Ettől kezdődően április végéig Barack Obama amerikai elnök ötször tanácskozott nemzetbiztonsági tanácsával az ügyben, és csak arra koncentráltak, hogy bin Laden is a házban lakik-e, illetve, hogy miként lehetne elfogni vagy megölni.

Egyelőre nem tudni bizonyosan, hogy maga bin Laden mióta élt a házban. Egy meg nem nevezett amerikai hírszerzési tisztségviselő szerint a haditengerészet - amelynek egyik különleges kommandója hajtotta végre a hétfői akciót - tudni véli, hogy a terroristavezér hat éve élt ott, vagyis gyakorlatilag a ház felépülése óta. Ezt támasztja alá, hogy az épület kifejezetten arra alkalmas, hogy egy fontos embernek búvóhelyül szolgáljon.

Azonban több önként adódó és megválaszolatlan kérdés van még az ügyben. Az egyik, hogy tudott éveken át észrevétlenül élni bin Laden egy olyan városban, amelyben katonai akadémia van, és ebből következően hemzseg a katonáktól és a kémektől.

"Erre mondják, hogy éppen csak nem szúrta ki a szemüket" - mondta hétfői sajtóértekezletén John Brennan, Obama terrorelhárítási tanácsadója.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Zelenszkijt körözési listára tették, veszélyben Bahmut - Ukrajnai háborús híreink szombaton

Tegnap nagyon veszélyes tendenciának nevezte a Kreml szóvivője, hogy európai politikusok folyamatosan az ukrajnai konfliktusba való közvetlen beavatkozás lehetőségéről nyilatkoznak - ezt megelőzően  a pozsonyi külügyminisztérium közölte, hogy Szlovákia aktívan részt fog venni az ukrajnai béke megteremtéséről Svájcban júniusban rendezendő nemzetközi konferencián, és határozottan a békés megoldás mellett áll ki. A fronton is zajlanak az események: magyarázkodása készült egy dél-afrikai katonatiszt az orosz médiában, amiért az Ukrajnában zsákmányolt NATO-harcjárművek közt felbukkant egy dél-afrikai gyártmányú Mamba páncélos is. Ukrajna keleti részén két kulcsfontosságú város körül továbbra is heves harcok folynak, egyre nagyobb veszélyben Bahmut. Háborús híreink szombaton, percről percre.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×