eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

A nem létező csapat, amelyik végzett bin Ladennel

Katonai elit a katonai elitben - így lehet körülírni azt a különleges, szupertitkos alakulatot, amelynek tagjait az amerikai hadsereg speciális, terrorizmus ellenes bevetésekre képez ki. Õk voltak azok, akik Pakisztánban megtalálták, majd megölték a világ legkeresettebb terrorista vezérét.

Az Egyesült Államok haditengerészetének különleges katonai hadműveleteket végrehajtó csoportjai, a SEAL (Sea, Air and Land) Teams, amelyek között működik egy szupertitkos alakulat, a Team 6. Tagjait a meglévő SEAL csapatokból válogatják ki. Õk voltak azok, akik a pakisztáni Iszlámábádtól hatvan kilométerre megtalálták és megölték Oszama bin Ladent, az al-Kaida elsőszámú vezetőjét.

Technikailag nem létezik a Team 6, amelynek működését az amerikai hadsereg Delta csoportjához lehet hasonlítani. "Szívesen segítenék, de egy szót sem mondhatok a Team 6-ről. Nincs olyan, hogy Team 6" - nyilatkozta egy korábbi SEAL-tag, amikor a Business Insider amerikai lap újságírói megpróbáltak információt kicsikarni a titkos alakulatról, amely egyébként szerepel az amerikai haditengerlészet SEAL-egységeinek honlapján.

Nem véletlen, hogy az informátor semmit sem mondott, ugyanis a Team 6 tagjainak tilos az alakulatról beszélniük. A katonai protokollon kívül működnek, és a legtitkosabb akciókban vesznek részt - olyanokban, amelyekkel akár nemzetközi jogot is sértenek.

A SEAL Team 6 létrehozása egy 1980-as sikertelen akcióra adott válasz volt. Akkor amerikai túszokat próbáltak kiszabadítani Iránban, sikertelenül. Az amerikai hadsereg vezetői úgy döntöttek, hogy egy olyan különleges alakulatra van szükség, amely képes az ehhez hasonló feladatok elvégzésére.

A kommandós csapatot korábban Szomáliában, a volt Jugoszláviában, Afganisztánban és Irakban is bevetették. A 2001-es New York-i és washingtoni terrortámadások óta feladatuk, hogy al-Kaida és tálib vezetőket vadásszanak le.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×