INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

104 éves férfi tett magyar állampolgársági esküt New Yorkban

InfoRádió / MTI
Tizenöten tették le szerdán a magyar állampolgársági esküt New Yorkban, az egyesült államokbeli első csoportos honosítás legifjabb alanya 11, a legidősebb pedig 104 éves volt.

A kettős állampolgárságról szóló törvény elfogadása után az amerikai kontinensen az első ilyen eskütételt április 10-én Torontóban tartották. Mind a kanadai, mind pedig a New York-i esemény zárt ajtók mögött történt.

"Reméljük, hogy még nagyon sok eskütétel fog következni, hiszen egyre többen kérik az állampolgárságot" - jelentette ki New Yorkban Répás Zsuzsanna, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki jelen volt a ceremónián.

"Boldog vagyok. Ez a léleknek egy nagyon felemelő érzés. Én mindig is magyarnak éreztem magam" - jelentette ki Kóci Ágnes 24 éves, Szabadkáról származó színésznő, a manhattani Martha Graham Kortárs Tánciskola hallgatója, az eskütevők egyike.

"Úgy érzem magam, mint akit végre hazahívtak és mehet haza. Nagyon hálás vagyok a lehetőségért és sorban kezet fognék mindenkivel, aki ezt lehetővé tette" - mondta a távirati irodának a szerdán honosított Boián-Togyik Félix, egy New Jersey-i napelem-gyártó cég munkatársa, aki Szatmárnémetiből vándorolt ki Amerikába.

A New Yorkban szerdán honosított személyek legfiatalabbika a Munkácsy-gyűjteményéről ismert Pákh Imre milliárdos befektető lánya, a legidősebb pedig az édesapja volt.

"A csoportos eskütételnek szimbolikus jelentősége van. Nagyon sokan ezáltal élik meg a magyarsághoz való tartozásukat és ezáltal élhetjük meg valamennyien, hogy a magyar nemzet összetartozik" - nyilatkozott Répás Zsuzsanna, aki hangsúlyozta, hogy az utóbbi időben nagyon háttérbe szorult a határon túli magyarság, de különösen a nyugati diaszpórában élők.

"Most szeretnénk kinyitni egy ablakot feléjük is és szeretnénk, ha ők is éreznék, hogy Magyarország odafigyel rájuk és hogy a közös jövőnket közös együttműködéssel tudjuk alakítani" - mondta a helyettes államtitkár.

Dán Károly főkonzul, akinek apai nagyszülei Erdélyből származtak el, a maga számára "kivételesen felemelő érzésnek nevezte", hogy az első esketést az Egyesült Államokban éppen az irányítása alatt álló New York-i képviselet végezte el és méltatta az amerikai magyar szervezeteknek az előkészítésben játszott szerepét.

"Egy nagyon hosszú ideje fennálló tartozást sikerült ma letudnunk az amerikai magyarság felé és végre úgy tudunk egymásra tekinteni, ahogy mindig is kellett volna, ahogy magyar tekint a magyarra" - nyilatkozott a főkonzul, aki elmondta hogy a képviselet a következő hónapokban a kihelyezett konzuli napok után kihelyezett esketést is fog tartani, például Chicagóban.

Bencsik Zita konzul elmondta: az egyszerűsített honosításról nyújtott tájékoztatás pozitív mellékhatása, hogy az amerikai magyarság intézményesen is elkezdett foglalkozni a saját magyarságával. Példaként említette, hogy a második és harmadik generációs bevándoroltak körében megerősödött a magyar nyelv tanulása utáni érdeklődés.

A címlapról ajánljuk