eur:
401.3
usd:
366.98
bux:
74264.68
2024. október 12. szombat Miksa

Vádemelés a kézdivásárhelyi polgármester ellen

Csúszópénz elfogadása miatt vádat emelt a román Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Rácz Károly kézdivásárhelyi polgármester ellen, aki előzetes letartóztatásban védekezhet a vádak ellen.

A romániai magyar sajtó csütörtökön beszámolt arról, hogy a tisztségéből felfüggesztett - a Magyar Polgári Párt (MPP) színeit képviselő - polgármester elleni vádirat szerint az elöljáró tavaly februárban kenőpénzt kért egy vállalkozótól. Cserében állítólag azt ígérte, hogy egyengetni fogja a cégvezető és a városháza között kötött szerződés zökkenőmentes lebonyolítását.

A három évre szóló szerződés szerint, melynek áfa nélküli értéke 2,12 millió lejre (mintegy félmillió euróra) rúgott, a vállalkozónak sódert kellett szállítania a városnak. Rácznak a folyamatos megrendeléseket, illetve a rendszeres kifizetéseket kellett volna biztosítania. A polgármester tavaly áprilisban és októberben, illetve ez év februárjában és márciusában összesen 51 ezer lejt (körülbelül 12,5 ezer eurót) kapott az őt utólag feljelentő vállalkozótól.

A DNA március 11-én szervezte meg a tettenérést, amikor Rácz tízezer lejt (mintegy 2,5 ezer eurót) vett át. Az ügyészek őrizetbe vették, és lefoglalták néhány ingatlanját. A Kovászna megyei bíróság március 12-én 29 napos előzetes letartóztatásba helyezte Ráczot, akit időközben a prefektúra felfüggesztett polgármesteri tisztségéből. Rácz a bíróság előtt azt vallotta, hogy a pénzt kölcsönkérte barátjától, Áda Józseftől.

Címlapról ajánljuk

Kijött a sodrából a német kancellár, és magához ragadta a mikrofont

Ritkán látott jelenet zajlott le a német Bundestagban. Friedrich Merz, az ellenzéki konzervatív CDU elnöke azzal vádolta a kormányt, hogy korábbi ígérete ellenére nem szállít fegyvert Izraelnek. Ennek nyomán a kancellár, Olaf Scholz a krónikák szerint olyat tett tett, amire nemigen volt példa több mint három éve tartó hivatali idejében.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.14. hétfő, 18:00
Palócz Éva
a Kopint-Tárki vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×