INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Rostoványi: Heteken belül eldőlhet Kadhafi sorsa

Infostart / InfoRádió
Néhány héten belül megdőlhet a Kadhafi-rezsim - mondta az InfoRádiónak Rostoványi Zsolt Közel-Kelet-szakértő, aki úgy véli: a líbiai vezető és környezete is világosan látja, hogy már nem tudja hosszú ideig tartani magát a felkelőkkel és a NATO-erőkkel szemben.

A líbiai vezetés kiutat, tárgyalási lehetőséget keres, és a következő hetekben minden bizonnyal eldől, kinek, és hogyan adja át az ország irányítását Moammer Kadhafi - mondta az InfoRádiónak Rostoványi Zsolt. A Közel-Kelet szakértő szerint a felkelők számára nem elfogadható az a verzió, hogy az elnök fiaira ruházza át a hatalmat.

Kadhafi néhány hétig még kihúzhatja az észak-afrikai ország élén, ám minél tovább marad hatalmon, annál nagyobb a veszteség a Nyugat számára. Az anyagi mellett komoly presztízsveszteségről is szó van, így, bár az ENSZ Biztonsági Tanácsának felhatalmazása nem a rezsim megdöntéséről szólt, a szövetségesek nyilvánvalóan mindent megtesznek majd, hogy elérjék ezt - magyarázta Rostoványi Zsolt.

A szakértő szerint a nyugati erők nem elsősorban katonai, sokkal inkább diplomáciai eszközökkel igyekeznek eredményt elérni: segítik a felkelőket és nyomás alatt tartják Kadhafi környezetét annak érdekében, hogy minél többen forduljanak szembe a vezetővel.

Az ország két részre szakadt: több, Líbia keleti részén fekvő várost a felkelők ellenőriznek, míg a nyugati területeket a Kadhafihoz és a kormányhoz hű erők felügyelik. A harcok várhatóan elhúzódnak majd, nem véletlenül nyilatkozott úgy a felkelők vezetője, hogy a NATO-erők nem kellő súllyal avatkoznak be a Miszráta körül folyó harcokba - fejtegette Rostoványi Zsolt.

Az egyetemi tanár hozzáfűzte: akár a menekülést választja Kadhafi, akár azt, hogy marad, a sorsa heteken belül eldől.

Hanganyag: Farkas Dávid


A címlapról ajánljuk