INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Líbiáról is tárgyalt Londonban Németh Zsolt

InfoRádió / MTI
Nagy-Britannia a magyar EU-elnöki időszak különösen jelentős eredményének tartja az uniós gazdasági csomag elfogadását és az európai stabilitási mechanizmus létrehozását - mondta péntek este, kétnapos londoni tárgyalássorozata után Németh Zsolt.

A külügyminisztérium parlamenti államtitkára a magyar EU-elnökséggel kapcsolatos ügyekről és az észak-afrikai helyzetről tartott megbeszéléseket mások mellett David Lidingtonnal, a brit kormány EU-ügyi államminiszterével és Peter Ricketts nemzetbiztonsági főtanácsadóval.

Tárgyalásai után Németh Zsolt magyar újságíróknak elmondta: brit partnereivel áttekintette az európai romastratégiának, a Duna-stratégiának és a horvát EU-csatlakozásnak a kérdését, valamint Románia és Bulgária schengeni tagságának ügyét.

Németh Zsolt a líbiai beavatkozásról szólva kiemelte, hogy kialakult a megfelelő nemzetközi felhatalmazás, ami lehetővé tette, hogy Magyarország is támogassa a fellépést. Ezzel kapcsolatban az államtitkár felidézte, hogy Magyarország katonai orvoscsoport kiküldését ajánlotta fel a nemzetközi fellépés keretében.

A politikus külön hangsúlyozta, hogy a minapi londoni Líbia-konferencia intézményesítette a politikai egyeztetés fórumát a nemzetközi összekötő csoport életre hívásával. Németh Zsolt szerint ennek sikeres működése az egész líbiai művelet sikere szempontjából kiemelkedően fontos lehet.

Az MTI kérdésére, hogy Magyarország törekszik-e tagságra a londoni konferencián létrehozott összekötő csoportban, Németh Zsolt úgy fogalmazott, hogy "nyitottak vagyunk erre". Hozzátette: a csoportról jelenleg annyi valószínűsíthető, hogy 12-15 tagállamból áll majd, és a szélesebb körű nemzetközi koalíciós együttműködés kiszolgálását végzi. A csoport összetétele és munkamódszere további egyeztetéseket igényel - mondta.

Az államtitkár kijelentette: a jelenlegi helyzetben úgy tűnik, hogy a Kadhafi-rezsim távozása nélkül nem biztosítható a líbiai polgári lakosság megfelelő védelme. Hozzátette: mindezen kérdésekben a brit és a magyar álláspont teljes mértékben egybeesik.

Németh Zsolt felidézte, hogy Martonyi János külügyminiszter nemrégiben Egyiptomban járt, és egyetértés született az egyiptomi féllel abban, hogy Magyarország a demokratikus átalakulásban szerzett tapasztalatainak átadásával nyújthatja a legtöbb segítséget.

A külügyi államtitkár szerint ennek legkézenfekvőbb eszközéül a budapesti székhelyű Demokratikus Átalakulásért Intézet (ICDT) szolgálhat. Németh Zsolt elmondta, hogy brit tárgyalópartnerei erre a felvetésre igen kedvezően reagáltak.

A címlapról ajánljuk